in

Krkobabić: Za Merošinu u pripremi veliki infrastrukturni projekti

Ministar za brigu o selu u Srbiji Milan Krkobabić rekao je da su za Merošinu u pripremi veliki infrastukturni projekti, putevi, vodovod i kanalizacija i da je to primer uspešne saradnje Vlade, tog Ministarstva i lokalne samouprave.

Merošina je probuđena. I zadruge i kuće sa novim mladim ljudima, obezbeđen prevoz, a u pripremi su i veliki infrastukturni projekti, putevi, vodovod i kanalizacija“, rekao je Krkobabić na Miholjskim susretima sela u toj opštini u Nišavskom okrugu.

Krkobabić je posetu Merošini započeo radnim sastankom sa rukovodstvom te opštine kome je prisustvovao i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, agroekonomista Milan Prostran, a na kome se govorilo o praktičnim rezultatima programa Ministarstva za brigu o selu koji su sprovedeni u opštini, ali i o daljim planovima za razvoj merošinskih sela.

U selu Balajnac, Krkobabić je otvorio manifestaciju „Miholjski susreti sela“ gde mu je u ime žitelja 27 merošinskih sela, zamenica predsednika opštine Merošina, Emilija Petković uručila plaketu – zahvalnicu za doprinos razvoju opštine.

„Ministarstvo za brigu o selu je sprovelo sva četiri programa u opštini Merošina, osam napuštenih kuća je dobilo nove žitelje: četiri porodice sa ukupno osmoro dece i četiri mlada poljoprivrednika sada imaju novi dom“, rekla je Petković.

Dodala je da su opštini odobrena sredstva za kupovinu minibusa koji će prevoziti školarce, sportiste i najstarije meštane iz zabačenih sela do centra opštine gde mogu da obave poslove.

Značajnim bespovratnim sredstvima, Ministarstva za brigu o selu pomognute su, kako je rekla, četiri zadruge koje čine okosnicu budućeg privrednog razvoja opštine.

„Dobili smo i sredstva za organizaciju ‘Miholjskih susreta sela’, manifestaciju koja omogućava ljudima iz svih 27 sela da se susreću, upoznaju, druže i lepo zabave. Meštani merošinskih sela i mladi i stari osećaju snažnu podršku koju nam je u ime Srbije, u ime predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, pružio ministar Milan Krkobabić i to nama zaista mnogo znači, posebno jer budi nadu i stabilnost koja će, verujem, mlade motivisati da ostanu da žive u selima, na jugu Srbije“, rekla je Petković.

Nakon prigodne dobrodošlice, himne i kola, Miholjski susreti sela nastavljeni su sportskim nadmetanjem u tri discipline: povlačenje konopca, bacanje kamena s ramena i skakanjem u džakovima.

Među posetiocima koji su navijali i uživali u sportskim nadmetanjima bila je i porodica koja je na konkursu Programa dodele bespovratnih sredstava koje sprovodi Ministarstvo za brigu o selu dobila kuću.

„Mi smo se sa troje dece uselili u kuću koju smo dobili od Ministarstva za selo. Za nas to nije samo vetar u leđa, već velika, životna stvar. I ova manifestacija je predivna, veoma nam znači da se u našoj opštini ovako nešto ogranizuje gde možemo da dođemo da se proveselimo, da se deca igraju i učestvuju u našim tradicionalnim nadmetanjima“, rekla je nova vlasnica kuće Ninoslava Janković.

Dodala je da će minibus značiti mnogo, naročito zbog prevoza dece u školu u zimskom periodu.

Prostran je rekao da Ministarstvo sledi trasu Nacionalnog programa za preporod sela Srbije i da su rezultati sinergije struke i ministarstva, očigledni.

„Program Ministarstva za brigu o selu kojim je dodeljeno više od 1.000 seoskih kuća stvoreni su primarni uslovi za život mladih ljudi na selu. U narednom periodu ćemo se truditi da im stvorimo ekonomske uslove za osnaživanje tih domaćinstava kroz programe koje će ministarstvo sprovoditi“, rekao je Prostran.

Organizator sportskog ;takmičenja Vladica Miladinović rekao je da su tradicionalne domaće sportske igre, kao nadmetanje u nadvlačenju konopca, popularne među mladima i značajne za seosko stanovništvo.

„Voleo bih da ova manifestacija postane tradicionalna jer se na taj način motivišu mladi da ostanu u selima“, rekao je Miladinović.

Krkobabić je obišao ;izložbu proizvoda od starih zanata i tradicionalne kuhinje i štand pčelarske zadruge „Bi kuper“, koja je 2017. godine od Ministarstva za brigu o selu bespovratno dobila 6.243.200 dinara za unapredjenje i tehnološki razvoj zadruge.

Programom podrške razvoju zadrugarstva bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 28.341.213 dinara dobile su četiri zadruge koje posluju u selima opštine Merošina.

„Podrška koju smo dobili te 2017. godine učinila je da osam zadrugara konstantno unapređuje proizvodnju meda i da opstajemo sve ove godine na tržištu“, rekao je direktor zadruge „Bi kuper“, Saša Milosavljević.