in

Krize na Balkanu odgovaraju retrogradnim liderima i političkim elitama

Kriza na zapadnom Balkanu najviše odgovara retrogradnim, nedemokratskim liderima i impotentnim partijskim strukturama, kaže Daliborka Uljarević iz podgoričkog Centra za građansko obrazovanje. Politikolog i teoretičar Filip Balunović kaže da to stanje odgovara političkim elitama i da je talas “koji nas traje 30 godina” zapljusnuo i Evropu.

Na konstataciju da se BiH nalazi u najdubljoj krizi od kraja rata, upitan da li postoji kapacitet da se “zapali Balkan”, Balunović kaže da “uvek postoji” i da se Beograd “igra dobrog i lošeg policajca”.

“To je karakteristika našeg predsednika (Aleksandra Vučića), on voli da zapali, pa se predstavlja kao nekog ko će da ugasi požar. To radi od kad je došao na vlast, pre toga je samo palio”, rekao je Balunović.

Dodaje da iz Beograda i Zagreba već duže vreme traje politička ofanziva na Bosnu i Hercegovinu.

Daliborka Uljarević smatra da je stanje u BiH posledica dugogodišnjeg potiskivnaja problema, a da zvanična Srbija ubrzava aktivnosti u regionu kako bi se pozicionirala kao regionalni igrač, dok se na drugoj strani sakriva nesposobnost za rešavanje odnosa Beograda i Prištine.

“Meni se čini da Srbija postaje, ne deo rešenja, nego deo ozbiljnog problema, i da se to uviđa i sa strane”, rekla je Uljarević.

Govoreći o Crnoj Gori, Uljarević govori da je problem što postoji suviše eksternih faktora, a posebno se ističe zvanična Srbija, koja je nezadovoljna udelom uticaja u izvršnoj vlasti.

“Crnogorska vlada od kad je izglasana trpi pritiske da ima što veći uticaj onih koji su lojalni Beogradu”, kaže ona i dodaje da će parlamentarni izbori izvesno biti sledeće godine.

Smatra da je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić bio ponižen prilikom posete Beogradu i da bi bilo bolje da se ta poseta nije ni desila.

“Zvanična Srbija je želela da demonstrira nadmoć a premijer Crne Gore se pravio da se to ne vidi”, rekla je Uljarević.

Balunović je tu posetu video kao demonstraciju moći od strane Beograda.

“Ako nosite farmerke onda ih nosite i kad vam dolazi Angela Merkel. Simbolički prostor je važan i kroz njega može dosta toga da se čita”, rekao je on.

Uljarević je ocenila “neobičnim” što premijerka Srbije Ana Brnabić ne zna da izručenje nekadašnjeg funkcionera DPS Svetozara Marovića, za kim je u Crnoj Gori raspisana poternica, nije samo obaveza u bilateralnim odnosima sa Crnom gorom već se drugu gorinu zaredom nalazi i u izveštaju Evroske komisije za Srbije.

“Time Srbija krši svoje obaveze na putu ka Evropskoj uniji. Za to verovatno postoje neki debeli razlozi”, rekla je ona.

Ona pretpostavlja da se radi o demonstraciji moći nad Crnom Gorom, ali možda i o dogovoru vlasti u Srbiji i Crnoj Gori da se to pitanje “gurne pod tepih”.

Na pitanje da li bi problemi na Balkanu mogli biti rešeni integracijom u Evropsku uniju, Filip Balunović odgovara odrečno.

“Pogledajte dve zemlje Balkana koje su ušle u EU – Sloveniju i Hrvatsku. Janša je bliži Orbanu nego nekom našem idealu o kom razmišljamo, da će tog dana kad uđemo u EU sve da procveta. U Sloveniji je procvetao Janša, u Hrvatskoj ustaštvo”, rekao je on.

Uljarević, pak, veruje u “transformativnu moć evropskih integracija”, a da li će biti proširenja primarno zavisi od samih država.

“Mislim da je važna uloga SAD i da simbioza delovanja SAD i EU može u relativno brzom vremenskom roku da menja odnose u regionu”, rekla je ona.

Balunović upozorava da se emancipatorna iskustva ovog regiona brišu ako se zemlje Balkana stave u podređen položaj u odnosu na Brisel.

“Mi smo regresirali, to je tačno, ali imamo dosta toga da pokupimo iz sopstvenog iskustva i mislim da je podanički odnos koji EU ima prema regionu druga strana nacionalističke medalje koja nas je dovela ovde gde smo sad”, rekao je on.

Uljarević ističe da su za Crnu Goru bitna razlika kada pokušavaju da je “disciplinuju” Beograd i Brisel.

“Mi nismo prihvatili da se pridružujemo Srbiji, naprotiv, mi smo se razdružili od Srbije. I ovamo gde želimo da budemo članovi nekog kluba potpuno je normalno da ispunjavamo obaveze koje smo prihvatili i da nas EU opominje ako te obaveze nismo ispunili”, rekla je ona.