in

Krivokapićeva vlada dodelila 274 počasna državljanstva, srušen rekord

Vlada Crne Gore dodelom počasnih državljanstva u tekućem mandatu srušila je sve prethodne rekorde, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO). Kako je pre dva dana saopšteno iz te NVO jedno od spornih državljanstava je i supruzi ministra poljoprivrede Svetlani Stijović koja je defektolog, a kao razlog je navedeno da je to deficitarno zanimanje.

Kako su naveli, ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je donelo 273 rešenja u 2021. i jedno u 2020. godini.

Tako je Vlada za 13 meseci rada više nego udvostručila rekord prethodne vlade, koja je za 11 meseci 2020. godine dodelila 115 državljanstava.

Osim za 10, za koje ne postoje podaci o predlogu, svi predlozi za dodelu državljanstva MUP-u su dostavljeni od strane predsednika vlade Crne Gore, Zdravka Krivokapića, navodi se u saopštenju.

Iz CGO su naveli da je dominantan broj dodeljenih državljanstava po Programu ekonomskog državljanstva, a zatim se kao razlozi navode sportski, naučni, ili neki drugi interes države, uz napomenu da ima i onih rešenja koja ne sadrže osnov dodele.

CGO podseća da je od početka primene Zakona o državljanstvu,odnosno od 2008. do kraja 2020. godine dodeljeno ukupno 390.

Sa novim podacima, do 1. januara 2022. godine, taj broj je dostigao cifru od 664 počasna državljanstva, navodi se u saopštenju.

Tagovi