in

Krivična prijava zbog uzurpacije obale Dunava u Futogu, ugrožen nasip

Pokrajinsko pravobranilaštvo podnelo je krivičnu prijavu protiv firme “Svetorog” i odgovornog lica zbog protivpravnog zauzimanja zemljišta pored Dunava u Futogu, javlja portal 021.rs.

U odgovoru ekološkoj organizaciji OSNA iz Novog Sada, Pravobranilaštvo navodi da je 11. februara 2022. godine podneta tužba Višem sudu u Novom Sadu radi iseljenja i predaje poseda, dok je 25. februara podneta krivična prijava protiv privrednog društva i odgovornog lica zbog protivpravnog zauzimanja zemljišta.

Prethodno je i Inspekcija za zaštitu životne sredine podnela prekršajnu prijavu protiv tog preduzeća zbog uzurpacije obale.

To preduzeće je, prema navodima 021, godinama unazad koristi zemljište bez zakupa i eksploatiše šljunak bez dozvole.

“Svetorogu” je prošle godine naloženo da ukloni kolsku vagu i magacin u Futogu, a inspekcija je utvrdila da je “Svetorog” svojim kamionima ugrozio nasip i odbranu od poplava u Futogu.

Preduzeće “Svetorog” je tri godine koristilo parcele u Futogu i Veterniku bez plaćanja ikakve naknade, zbog čega im je u martu 2021. godine na adresu od JKP “Voda Vojvodine” stigao dopis o vansudskom poravnanju, na osnovu koga je trebalo da plate korišćenje unazad tri godine.

Nakon što na taj zahtev “Voda Vojvodine” nisu odgovorili, javno vodoprivredno preduzeće je podnelo prijavu građevinskoj inspekciji radi uklanjanja bespravno izgrađenog objekta na parceli u Futogu.

Tagovi