in

Kraj mandata odbornika Beograda sa novim dugom od 35 miliona evra i odama Vesiću

Odbornici Skupštine Beograda svoj mandat završili su usvajanjem rebalansa budžeta za 2022. godini i zaduživanjem grada za 35 miliona evra. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić objašnjava da se novim kreditom vraćaju stari dugovi, a da je rebalans budžeta iznuđen, jer grad ima veće prihode od planiranih. Kako je izgledao gradski parlament sa samo dva odbornika opozicije?

Burno i ispred, i u samoj sali gradske skupštine. Tako je bilo pre nepune četiri godine, na prvoj konstitutivnoj sednici aktulenog saziva beogradske skupštine.

„Da sedimo dok oni vređaju, nema smisla. Mi smo današnju sednicu kao jedinstvena odbornička grupa napustili“, kazao je Dragan Đilas 9. maja 2018.

Skupštinu grada definitivno su napustili nepunih deset meseci kasnije. Pune tri godine od tada, umesto za skupštinskom govornicom, govorili su ispred zgrade, uoči skupštinskih sednica.

“Naravno da je bojkot uspeo. Ogoleo je potpuno ovaj režim i ne mislimo da smo pogrešili u tome”, kazala je Mila Popović iz Stranke slobode i pravde.

Da brane boje opozicije u skupštinskim klupama ostala su samo dva odbornika Građanskog demokratskog foruma.

N1: Mislite li da ste vi uspeli da utičete, da je imalo smisla to što ste bili u sali?

“Minimalno da, a mogu da zamislim da je bilo još 20-ak opozicionih odbornika javnost bi bila mnogo šire informisana i preciznije”,  kaže Zoran Vuletić iz Građanskog demokratskog foruma.

Sa gotoovo praznim opozicionim klupama stigli su i do poslednje sednice aktulenog saziva – a na njenom dnevnom redu rebalans gradskog budžeta, nepuna dva meseca pošto je usvojen.

“Današnjim glasanjem za rebalans budžeta glasate za budžet od milijardu i 411 miliona evra, milijardu i 411 miliona evra. To je istorijski budžet”, kazao je Vesić.

Marina Lipovac Tanasković iz Narodne stranke navodi da se će se “danas Beograd zadužiti za novih četiri milijarde i 130 miliona dinara ili 35 miliona evra”.

Vesić pojašnjava da je to “kredit kojim treba da refinansiramo ove njihove kredite sa kamatama od po 10 odsto”.

“Zašto se uzima (kredit) dva meseca pred izbore? Ovo samo znači da im nedostaje para kako na privatnim bankarskim računima tako i na računima partije”, ocenjuje Lipovac Tanasković.

Da svedu račune svog ulčinka u ovom mandatu, oproštajna sednica skupštine grada bila je idealna prilika.

“Vi ste odbornici koji ste svojim glasom omogućili da počne da se gradi metro. Vi ste odbornici koji ste svojim odlukama omogućili da se ovaj grad menja na bolje, da se razvija”, poručio je Vesić odbornicima.

Istovremeno, ispred gradske skupštine, Mila Popović kaže “da je vlast nastavila sa projektom iz 2012. godine, da je bilo sluha ove vlasti, mi bismo se danas vozili prvom linijom metroa”.

“Ostali smo bez glavne železničke stanice, i tako smo jedini grad u Evropi, jedina evropska prestonica koja nema glavne stanice – autobusku i železničku”, ukazuje Popović.

Dok ga je opozcija kritikovala ispred zgrade u ulici Kralja Milana, na samoj sednici Skupštine, drugi čovek Beograda slušao je pohvale.

“Goran Vesić je jedan od najsvetlijih gradskih otaca i najboljih gradskih očeva, otaca koje je ovaj grad imao. Hvala ti Gorane, hvala vam Gorane”, pun je bio reči hvale za Vesića Nebojša Bakarec iz SNS.

Vesić je na to odgovorio: “Da nije bilo vas, nas zajedno a i građana koji to podržavaju mi ne bismo imali ovako uspešan rad u našoj Skupštini”.

Mila Popović je, međutim, ispred skupštine poručila da “imamo dve dobre stvari za Beograđane danas”.

“Jedna je da je gotovo. Ovim ljudima se mandat završava. Druga dobra stvar je da su izbori trećeg aprila. Mi ćemo ih oterati u političku penziju”, navela je ona.

U peniziju se nikome ne ide, pa je kampanja počela i pre zvaničnog starta.