in

Kozma i Ćuta o protestima

Kozma i Ćuta o protestima

Aleksandar Jovanović Ćuta iz koalicije Zajedno-Moramo i Robert Kozma iz Zeleno-levog fronta kažu za N1 da predsednik Srbije Aleksandar Vučić očigledno “reaguje samo na proteste”, i čini se da je spreman da ispuni zahteve građana i opozicije. “Imaćete opštu pobunu u Srbiji, izaći će cela Srbija na proteste, pa će onda Vučić – pristao sam, biću sve što hoćeš”, kazao je Jovanović.

Kako će izgledati peti protest „Srbija protiv nasilja”? Zašto se prsten pravi baš oko Predsedništva? Hoće li biti policijskog obezbeđenja za protestni skup? Smatraju li da je zahtev za skupštinskim zasedanjem i utvrđivanjem odgovornosti ispunjen održavanjem burnih sednica? O čemu se pričalo sa evropralamentarcima? I želi li opozicija prelaznu Vladu na koju predsednik, kako kaže, neće pristati dok je živ.

„Juče smo imali sastanak sa evroparlamentarcima, ukazivali smo im na razlozi zbog kojih građani protestuju, ukazivali smo da građani poručuju da je dosta sistemskog nasilja u Srbiji, da vlast sprovodi govor mržnje, da sistemski seje uvrede ne samo prema političarima, nego i prema građanima koji se usude da kažu nešto protiv vlasti. I to prepoznaju i evroparlamentarci u svojim izveštajima. U EU se prepoznaje da je REM podelio nacionalne frekvencije kanalima koji su kršili kodeks“, rekao je Kozma.

Kako kaže, ako u EU konstatuju iste stvari zbog kojih građani protestuju – da se promoviše nasilje, da REM ne radi, kao i ulogu Telekoma, onda, naglašava Kozma, evroparlamentarci to moraju javno da poruče i u Srbiji. „Da se obrate građanima Srbije i kažu – hej, razumemo vas, uz vas smo“, dodaje.

„Rezolucije su često napisane birokratizovanim rečnikom. Ako se i oni slažu da je ova situacija nepodnošljiva, to mora jasno da kažu. Ukoliko stvarno želimo Srbiju kao demokratsku zemlju, mi moramo da zaustavimo ovakav režim“, kazao je Kozma.

Jovanović je, na pitanje da li može doći do eventualnog sastanka evroparlamentaraca, vlasti i opozicije, rekao da „posao moraju da završe sami“.

„Ne znam da li će doći do toga sastanka, mi vec 10 godina gledamo neke bilčike, lajčake, i sve to je u redu, ali ovaj posao moramo da završimo pre svega mi. Mi gledamo kako Vučić 10 godina gazi preko osnovnih ljudskih prava, krši sve moguće zakone, to gledaju i oni, haj’te da mi završimo sami posao“, pozvao je Jovanović.

Predstavnik koalicije Zajedno-Moramo kaže i da mu smeta što Vučić sebi pripisuje zasluge „za sve“.

„On je omogućio glumcima da rade, poljoprivrednicima da kopaju, danas će mu doći 100.000 ljudi pod prozorom, pa da vidimo ko je tu kome dužan. Želim da se zahvalim kolegama iz opozicije, važno je da sad imamo to zajedništvo, osnovni zadatak je da ostanemo zajedno. Jer, vidimo na protestima i mlade, srednjoškolce, studente, postalo je ‘in’ biti na protestima. A iza svake Vučićeve reči stoji laž, prevara, a sada i strah. I treba da se plaši, jer on je odgovoran za ovo“, naglasio je Ćuta.

Prema njegovim rečima, Vučić treba da se plaši zakona, jer „dolazi vreme kada će morati svako da odgovara za sve što je radio“.

„Likovi poput Nebojše Krstića, Dragana Vučićevića, neće više nikada moći da se pojave u javnom prostoru. Neka zaborave svaku ideju da će moći više da truju narod“, poručio je Jovanović.

Razgovori s Vučićem?

A na pitanje da li bi pristali na razgovore sa Vučićem, Jovanović kaže:

„Ja sam se nekad prevario, kad sam se borio za Staru planinu, a on obećao da će rešiti problem u Rakiti, pa ga nije rešio. Ja s lažovima ne razgovaram. A više se on i ne pita, pitaju se građani na ulicama. Jer, kad ne postoje institucije, pitaju se ulice, a tamo važe drugi zakoni“, izjavio je Jovanović.

I Kozma kaže da se Vučiću ne može verovati.

„Predsedniku Srbije se ne može verovati. Taj dijalog nije ništa nego – oni nas nazivaju hijenama, lešinarima… Spominjali smo Bakareca, on je protični bojler uvreda. I kakav je onda to poziv na dijalog. Prvo moraju da se ispune zahtevi protesta, a kada se uspostavi medijska scena, onda će biti i razgovora i dijaloga različitih stručnjaka, analitičara o stanju u društvu“, kazao je Kozma.

Pozive na dijalog smatra licemernim.

„Ovo na šta nas sad pozivaju nije poziv na dijalog, to je licemerno ponašanje. Kada su počeli ovi protesti, prvo su se smejali, po Vučiću sistem nije zakazao, iako su se desila dva masovna ubistva. Pa je opet vređao građane da je izašlo 6000 ljudi, pa su želeli da se prebrojavaju na svom mitingu, a kada je tu dožoveo fijasko, onda se setio dijaloga. Danas ćemo napraviti prsten oko Predsedništva pa će moći da nas prebrojava i čuje zahteve građana iz bilo koje prostorije u Predsedništvu“, naglasio je Kozma.

O tome da li opozicija želi izbore, Jovanović kaže:

„Nema više spajanja izbora. Vučić spoji sve izbore, a onda je on na svim listama. Treba insistirati na tome da ostanemo zajedno. Ja ću insistirati da se ide na jednoj listi, i da se traže odvojeni izbori u Beogradu. Jesi obećao, daj izbore u Beogradu“.

Kozmo predočava i da su protesti „lek za vlast“.

„Imali smo situaciju da smo tražili sednicu skupštine, a oni su išli na to da u ponedeljak prošli ona mora da se završi. Šta se u međuvremenu desilo – protesti građana. Kada zloupotrebljavate institucije, lek su protesti. To ih onda tera da poštuju zakone. A ako će da poštuju zakon, ide se na ispunjenje naših zahteva. Ne može se na TV sejati laži“, izjavio je Kozmo.

A šta će biti na protestu u Beogradu danas?

„Biće drugačije, biće ‘Ja hoću život, bolji život’. Govoriće i Svetlana Bojković. A prsten će biti oko Predsedništva, jer je to epicentar trovanja. To je mesto gde se rešavaju stvari, to nisu ni Gašić, ni Olivera Zekić, Vučić mora da ide. Dok on ne ode, ništa se neće rešiti“, naglasio je Jovanović.

Jovanović pojašnjava i da ne razmišlja o prelaznoj vladi.

„Prvo zahtevi, da ne bude nikakve zabune. Sve vreme se ja pitam šta posle Vučića, ja više ne razmišljam da je on tu. On će otići svakako, na nama je da progovorimo i odlučimo u kakvoj zemlji želimo da živimo. Što se tiče prelazne vlade, ko priča o bilo kakvim prelaznim vladama, mi pričamo o nečemu čega nema“, naglasio je.

Na delu je „opšta pobuna“, dodaje Jovanović.

„Sad su čačnuli glumce, imaćete opštu pobunu u Srbiji, izaći će cela Srbija na proteste, pa će onda Vučić – ‘pristao sam, biću sve što hoćeš’. Ajde prvo da se ispune svi zahtevi“, rekao je.