in

Kosovo stoji uz Ukrajinu i njen narod

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Kosovo stoji uz Ukrajinu i njen narod.

„Kosovo stoji uz Ukrajinu i njen narod, jer se suočava sa posledicama ničim izazvanog rata. Kao rezultat agresije Rusije“, napisala je ona na tviteru.

Prema njenim rečima, ruska „hegemonija“ neće uspeti, dok će Kosovo raditi sa saveznicima „da se zaustavi bilo kakva destabilizacija u regionu. Sloboda i demokratija će prevladati“.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je ono što se dešava u Ukrajini “najveća vojna agresija od kraja Drugog svetskog rata”.

Istakao je da je Kosovo orijentisano ka Evropskoj uniji i NATO, navodeći da, kao i Sjedinjenje Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, daje podršku narodu Ukrajine.

“Solidarni smo sa narodom Ukrajine i posvećeni smo zajedno sa EU i NATO, sa SAD i Ujedinjenim Kraljevstvom, suverenitetu države, teritorijalnom integritetu, nezavisnosti zemlje i pravu na samoopredeljenje naroda Ukrajine”, rekao je Kurti.

Podsetimo, Rusija je jutros gađala ukrajinsku vojnu infrastrukturu, protivvazdušnu odbranu i vazdušne snage, nakon što je predsednik Vladimir Putin ovlastio vojsku za specijalnu vojnu operaciju u Donbasu.

Ukrajinski predsednik proglasio je ratno stanje za celu zemlju.

Tok događaja pratite u našem BLOGU UŽIVO.

Tagovi