in

Kosovo obeležava 14 godina nezavisnosti, Osmani i Kurti o herojima i uspesima

Predsednica Kosova Vljosa Osmani je rekla, povodom obeležavanja 14. godišnjice nezavisnosti Kosova, da je vekovna težnja njegovog naroda materijalizovana nezavisnošću, “ali put do nje nije bio lak”. A premijer Kosova Aljbin Kurti je na svečanoj sednici izjavio da se, uprkos političkim razlikama, danas Albanci ujedinjuju da obeleže taj dan, ali su sednicu napustili poslanici opozicionih stranaka.

Ona je na svečanoj sednici kosovskog parlamenta, kazala da je pod vođstvom Ibrahima Rugove „Kosovo stavilo do znanja demokratskom svetu da je njegov cilj nezavisnost zemlje“.

„Svaki rat ima svoje heroje, a naša sloboda priznaje Adema Jašarija koji je žrtvovan za nas. Poštovaćemo njegovu figuru i sve junake“, rekla je Osmani.

Odala je počast ratnim vojnim invalidama i žrtvama rata.

“Danas odajemo počast svim ratnim vojnim invalidima i žrtvama rata. Svako zaslužuje poštovanje i čast“, ​​rekla je ona.

Navela je i da je “Kosovo danas nezavisno zahvaljujući međunarodnim prijateljima”, te dodala da su prijateljske države na strani slobode “i da im pripada i nezavisnost Kosova”.

Osmani je izrazila nadu da će Kosovo, uz pomoć saveznika, ” zatvoriti članstvo u međunarodnim organizacijama”.

Ocenila je da se “danas i Kosovo i region i svet suočavaju sa destabilizujućom politikom Rusije”.

” Osuđujemo takve tendencije, kao što osuđujemo svaku moguću invaziju na Ukrajinu”, rekla je ona.

Naglasila je da je “Kosovo odlučilo na čijoj je strani”, te istakala “čvrsto stoji na strani svojih saveznika”.

Osmani je navela “da će se dijalog sa Srbijom završiti obostranim priznanjem”.

“Nećemo prihvatiti da ovaj proces zadaje glavobolje našoj zemlji“, rekla je ona.

Kurti o dostignućima vlade

Premijer Kosova Aljbin Kurti je, na svečanoj sednici povodom obeležavanja 14. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, izjavio da se, uprkos političkim razlikama, danas Albanci ujedinjuju da obeleže taj dan, ali su sednicu napustili poslanici opozicionih stranaka.

Svečanu sednicu Kurti je iskoristio da govori o dostignućima Vlade na čijem je čelu.

“Zahvaljujući borbi protiv korupcije i kriminala, Kosovo je prvo rangirano i popelo se za 17 mesta u borbi protiv korupcije. Na međunarodnom planu produbili smo saradnju sa našim prijateljima jačanjem bezbednosti građana. Ostvarili smo rekordan broj poseta u inostranstvu i zemlji i redefinisali smo dijalog u Briselu kao dve ravnopravne i prepoznatljive države. Promenili smo štetnu praksu koja je bila u suprotnosti sa zakonom i redom i Ustavom. Naša politika je dobrosusedska politika”, rekao je Kurti, dok su njegovo izlaganje pratila negodovanja opozicionih poslanika, koji su posle toga napustili sednicu.

Kurti je rekao da nema demokratije bez slobodnih i nezavisnih medija, dodajući da dezinformacije dolaze iz stranih službi.

“Kao premijer razumem da će ljudi svašta pričati o meni, ali ja ću ovo braniti jer naša borba za slobodu nije bila samo borba da budemo oslobodjeni, već da živimo slobodni. Da bismo krenuli napred, potrebno nam je praktično razmišljanje, a ne samo kritičko. Moramo pronaći konsenzus i jedinstvo koje ne onemogućava kritiku”, rekao je Kurti.

Predsednik kosovskog parlamenta Glauk Konjufca je rekao da je rat koji je vodilo Kosovo bio pošten i da nijedan sud na svetu ne može da promeni ili iskrivi tu istinu.