in

Kosovo nikada nije bilo u povoljnijoj poziciji prema Srbiji

Ovo je jedina godina od stvaranja prve vlade Kosova posle proglašavanja nezavisnosti u kojoj nisu učinjeni ustupci Srbiji, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti.

On je u intervjuu za prištinsku televiziju KTV rekao da vlada na čijem je čelu u dijalogu sa Srbijom obezbedila jednakost strana kao preduslov za istinski dijalog.

„Predstavili smo ravnopravnost strana kao preduslov za istinski dijalog i na kraju pravno obavezujući sporazum“, rekao je Kurti i dodao da Kosovo nikada nije bilo u povoljnijoj poziciji prema Srbiji.

Kazao je da nije upoznat sa smenom srpskih zvaničnika na Kosovu, koji su bili na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 22. marta u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio kako će se tokom sutrašnjeg dana, posle smene predsednice suda u Mitrovici Ljiljane Stevanović, institucije Kosova smeniti sve starešine policije Kosova koji su bili na sastanku kod njega pre dva dana.

Ocenio je da je pravo i posao Sudskog saveta Kosova odluka o predsednici Osnovnog suda u Mitrovici, da je ona suspendovana, ali da nije isključena sa posla. Rekao je da mu nije poznato da su komandiri policijskih stanica sa severa Kosova bili na sastanku sa Vučićem.

Isključenje struje severu izazvalo bi sukobe

Kurti je rekao i da plaćanje struje za Srbe na severu nije primereno, ali da trenutno, kako je naveo, ne postoji druga opcija, jer ako bi struja bila isključena, to bi dovelo do sukoba.

Kurti je rekao da je “jedna verzija da se Severu isključi struja” i “da ostane bez struje”.

“Ali ovo (isključenje struje) je još gore, jer bi se priključili Novom Pazaru. A to bi izazvalo sukob za koji još ne znamo kako se završava”, rekao je on.

Naglasio je da se “dalje tako ne može nastaviti”, te podsetio da “ovo stanje (sa strujom na severu) traje više od 20 godina”.

“Želimo da se sve reši mirnim putem. Dajemo šansu sporazumu o energetskim pitanjima na severu”, rekao je on.

Istakao je i da “zajedno, dodatno plaćamo za suverenitet”.

Kada je u pitanju dalji razvoj energetike, Kurti je rekao da bi, “iako bi Kosovo želelo, ne može da odustane od uglja i njegove upotrebe”.

Istakao je da se radi na tome da se Kosovo “više fokusira na obnovljivu energiju”.

Deset srpskih ekstremističkih organizacija na Kosovu

Kurti je naveo i da na Kosovu postoji 10 srpskih ekstremističkih organizacija koje, kako je rekao, propagiraju nacionalnu i versku mržnju.

Rekao je da su ove organizacije jednom nogom u Beogradu, a drugom u Moskvi.

“To su organizacije za koje verujem da osim što imaju veze sa vladom u Beogradu, mogu da imaju i veze sa ruskim humanitarnim centrom u Nišu”, rekao je kosovski premijer govoreći o mogućnosti da Rusija destabilizuje Kosovo.

Kao odgovor na takve mogućnosti kosovski premijer je rekao da su sednice Saveta bezbednosti Kosova sve češće i na kojima se vrše pripreme kako u pogledu opreme, tako i u pogledu posmatranja i aktivnosti.

“Takav sastanak imaćemo i sutra. Mi, u pozadini političke i javne sfere, intenzivno se pripremamo da ne bude iznenađenja i da sve institucije i državni organi budu sinhronizovani”, rekao je Kurti.