in

Koškanje aktivista i obezbeđenja tokom sednice o GUP-u u Novom Sadu

Koškanje aktivista i obezbeđenja tokom sednice o GUP-u u Novom Sadu

Nova bura na sednici o Generalnom urbanističkom planu Novog Sada – došlo je do fizičkog kontakta jednog od aktivista koji se protive usvajanju GUP-a, sa pripadnicima obezbeđenja u Skupštini grada.

Do incidenta je, kako javlja reporterka N1, došlo tokom same sednice.

Podsećamo, nedelju dana nakon što je sednica Komisije za planove GUP Novog Sada prekinuta pošto su aktivisti Omladinske studentske akcije razvili transparent „GUP je glup“ i upotrebili pirotehnička sredstva – i na današnjoj sednici je prava bura. Šest puta je sednica prekidana – članovi Gradske komisije za planove i predstavnici preduzeća „Urbanizam“ su napuštali salu i u nju se vraćali.

Četvrti put izašli su odmah, jer su aktivisti zauzeli mesta predivđena za predstavnike JP Urbanizam.

Sednica je počela vrlo burno – aktivisti su na samom početku tražili od članova Komisije za planove da se izjasne da li su u sukobu interesa, budući da je četiri od šest članova u bliskoj prošlosti bilo angažovano na projektima velikih investitora, poput Galensa. Potom je počelo nadvikivanje, aktivisti su zviždali, lupali o sto, tražili od članova Komisije da podnesu ostavke.

Jedna od poruka aktivista je i da je ovo jedina opcija koja im je preostala i da su institucije „gluve“ za njihove primedbe.

Kako javlja reporterka N1, jedna primedba na sednici je usvojena. U pitanju je primedba udruženja “Svet i Dunav”, kojom se zahteva moratorijum na sve radnje u novosadskom priobalju, predstavnici JP “Urbanizma” zaduženi za izradu GUP-a su delimično prihvatili. Inače, primedba je bila zasnovana na mišljenju Bernske konvencije (Konvencije o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa).

Sekretarijat Bernske konvencije je početkom februara validnom žalbu  organizacije “Svet i Dunav” povodom ugrožavanja staništa za više od 200 strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta na području Кameničke ade, Dunavca i Šodroša, gde je planirana izgradnja mosta u nastavku novosadskog Bulevara Evrope.

Podsetimo, aktivisti, građani i stručna javnosti podneli su više desetina primedbi na koje su sakupili 13.000 potpisa građana. Nakon 15 minuta nadvikivanja, šef Komisije najavio je pauzu.

Članovi Komisije i predstavnici Urbanizma napuštali su salu tri puta i vraćali se posle 15 minuta, a sednica se nastavljala u istoj atmosferi, aktivisti su pravili buku. Međutim, urbanisti su nastavili da čitaju primedbe i svoje odgovore na primedbe, od kojih je većina odbačena.

Sami predstavnici inicijativa i udruženja zahtevaju da se nacrt GUP povuče iz procedure i da se pristupi izradi novog plana, zbog više spornih tačaka na koje ukazuju građani i stručnjaci – Novi Sad na vodi i izgradnja četvrtog mosta u produžetku Bulevara Evrope, koji podrazumeva i izgradnju vijadukta duž bulevara, ali i na uskraćivanje zelenih površina.

Tako se, na primer, neke od primedbi odnose i na izgradnju muzeja Đorđa Balaševića u Univerzitetskom parku, uz obrazloženje da je muzej preminulom kantautoru potreban, ali na nekoj primereniijoj lokaciji. Zamerke su i da najvažniji strateški dokument za razvoj grada do 2030. ne poseduje razvojnu crtu i da više pogoduje investitorima nego građanima.

Aktivistkinja Danijela Stojkovic iz Inicijative “Svet i Dunav” rekla je da je jutros podnela sedam krivičnih prijava zbog zloupotrebe položaja, a zbog početaka radova na izgradnji novog, četvrtog mosta u Novom sadu i pre nego što su izdate sve građevinske dozvole.

Između ostalih, krivične prijave podnete su protiv gradonačelnika Miloša Vučevića i predstavnika kompanije CRBC, instituta “Jaroslav Černi” i JP “Urbanizam”.