in

Koreni problema u Srbiji su u promociji nasilja

Koreni problema u Srbiji su u promociji nasilja

Kopredsedavajuća Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije (POSP) Alesandra Moreti rekla je za Nova.rs da je poslanička grupa Socijaldemokrata Evrope pružila podršku protestima “Srbija protiv nasilja” zato što sto srpski narod, koji izlazi na ulice, traži isto ono što Evropska unija godinama zahteva – poštovanje vladavine prava, slobode medija i društvo bez nasilja.

Komentarišući podršku, koju je njihova poslanička grupa uputila građanima koji unazad 10. nedelja učestvuju u protestima „Srbija protiv nasilja“, Moreti je istakla da su nedavne tragedije koje su pogodile našu državu šokirale građane Srbije koji više ne mogu da trpe atmosferu nasilja i mržnje u društvu.

„Srpski narod traži ono što EU godinama zahteva: Poštovanje vladavine prava, slobode medija i, pre svega, društva bez nasilja. Nedavne masovne tragedije su šokirale su srpsko stanovništvo koje više ne može da trpi atmosferu nasilja i mržnje u društvu. Proteste su izazvale pucnjave, ali prava motivacija ima dublje korene – promocija nasilja od strane propagandističkih TV stanica ili tabloida, nekažnjivost kriminalaca, agresivna vladina retorika: Ti elementi su izgradili društvo koje Srbija želi da promeni sada“, naglašava Moreti.

Na pitanje da li se zvaničnici EU isključivo oslanjaju na tumčenja predstavnika vlasti kad je reč o protestima, Moreti kaže da je važno imati prave informacije sa terena kako bi se dobila jasna slika onoga što se dešava na ulicama Srbije.

„EU se zalaže za jasne vrednosti: Vladavinu prava, demokratiju, ljudska prava, jednakost ljudi, slobodu govora i slobodu medija. Iz tog razloga, EU podržava proteste, ako su mirni, koji pozivaju na poštovanje ovih prava. Imati informacije sa terena je važno da biste imali jasnu sliku o tome šta se dešava. Imamo kontakte sa organizacijama civilnog društva, diplomatskim predstavnicima i međunarodnim ekspertima“, objašnjava Moreti.

Kompletan intervju sa Alesandrpom Moreti možete pročitati OVDE

Tagovi