in

Kordon policije, blokade, suzavac – napeto uoči ustoličenja Joanikija na Cetinju

Za razliku od Podogorice, gde je danas bilo mirno, na Cetinju potpuno drugačije slike. Blokirani putevi, probijanje policijskih kordona i sklanjanje zaštitinih ograda koje je policija postavila. Građani od jutros okupljeni na Cetinju poručuju – nećemo dozvoliti ustoličenje.

Juriš na policiju, probijanje kordona i postavljanje nove blokade uz suzavac. Tako je izgledao dan pred ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju.

Nekoliko desetina građana postavilo je barikade od guma na putu Podgorica – Cetinje. Blokiran je kružni tok na ulasku u grad, a po putu su posuti šut i kamenje. Došlo je do sukoba građana i policije, koja je upotrebila suzavac.

Cetinje obezbeđuje više od 1.800 policajaca, a dovezena su i oklopna vozila. Okupljeni građani, međutim, ne dozvoljavaju ulazak u grad i poručuju da na Cetinje neće kročiti nijedan zvaničnik Srpske pravoslavne crkve, uključujući patrijarha Porfirija.

Na barikadama su se građanima priključili i opozicioni politčari.

„Nećemo dozvoliti ustoličenje Joanikija na Cetinju, jer bi za nas to bila okupacija. Repriza 1918. samo u nekom drugom pakovanju. Nećemo dozvoliti da Crnom Gorom upravlja zvanični Beograd preko crkve, kao što to radi sa Vladom CG, jer je za nas to izdaja“, rekla je Draginja Vuksanović Stanković iz Socijaldemokratske partije Crne Gore.

Pozivaju predsednika crnogorske Vlade Zdravka Krivokapića da zabrani ustoličenje i obezbedi mir i sigurnost u Crnoj Gori, Krivokapić na Tviteru odgovara – predsednik Milo Đukanović je taj od koga mir zavisi.

„Pozivam sve građane na poštovanje Ustava, zakona, javnog reda i mira, države Crne Gore. Pozivam predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, ako već ne želi svojom voljom, onda u skladu sa svojom Ustavnom obavezom zaštite poretka, da javno i jasno doprinese miru“, kazao je Krivokapić.

Crnogoroski predsednik odgovara – od građana se očekuje da očuvaju mir, živote i pravo na različitost.

„Naravno i da nepokolebljivo zaštitimo slobodu, suverenost i dostojanstvo Crne Gore i njenog naroda. Pozivam i premijera da ne insinuira, da održi obećanje koje je dao da Vlada garantuje sigurnost svima, preuzimajući odgovornost na sebe za sva dešavanja, pošto Veće za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao nije zabranilo javna okupljanja“, rekao je predsednik Crne Gore.

Milo Đukanović najavio je da će sutra biti na protestu protiv ustoličenja mitropolita Joanikija. Tokom dana veliki broj građana, sa crnogorskim zastavama, već je stigao na Cetinje.

Mitropolija crmogorsko-primorska, međutim, poručuje da ne razmišlja o izmeštanju ustoličenja sa Cetinja i poziva na smirivanje tenzija.

„Ustoličenje doživljavamo isključivo kao verski obred i ništa više od toga. Protesti su politčke ideološke prirode, svako ima pravo da izražava na miran i demokratski način neslaganje sa društvenim pitanjima. Mi obavljamo ono što nam zakoni i Ustav Crne Gore obezbeđuju, a to je redovan verski obred i versku službu koja je zagarantovana svim drugim verskim zajednicama u Crnoj Gori“, kaže protojerej Nikola Pejović.

O tenzijama i sukobima na Cetinju u Srbiji danas bez zvaničnih reakcija. Stigla je jedino pisana čestitka predsednika Vučića mitropolitu Joanikiju.

„Uoči Vašeg ustoličenja, kada stupate na tron mitropolita crnogorsko-primorskih, na tron Svetog Petra cetinjskog, preuzimajući to uzvišeno zvanje, ali i zvanje odgovorno i bremenito različitim iskušenjima, dozvolite mi da u ime građana Srbije, a naročito pravoslavnih Srba, čestitam ustoličenje“, rekao je Aleksandar Vučić.

Čestitke je predsednik Srbije uputio iz Beograda, a pretpostavlja se da sutra neće biti na Cetinju. Srpska pravoslavna crkva odlučila je da zbog velikih tenzija ceremoniji, koja počinje u 8 ujutru, prisustvuje samo sveštenstvo.