in

Kome vanredni izbori sada više odgovaraju

Kome vanredni izbori sada više odgovaraju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zahteve protesta „Srbija protiv nasilja“ odgovara najavom izbora. Tu najavu opozicioni političari vide kao pokušaj da se skrene pažnja sa protesta i građanskih zahteva.

Od 2012. godine do danas građani Srbije, izašli su tri puta vanredno na birališta, a predsednik Aleksandar Vučić, najavljuje i četvrti.

„Dakle, sada je jasno da ćemo mi imati prevremene parlamentarne izbore, samo je pitanje meseca u kojem će ti parlamentarni izbori biti održani”, najavio je predsednik Vučić.

Vanrednim izborima Vučić i Srpska napredna stranka do sada su utvrđivali svoju vlast, međutim ovoga puta bi moglo biti drugačije.

Analitičar Boban Stojanović vanredne izbore na jesen vidi kao Vučićevu izlaznnu strategiju kojom bi ugasio proteste, ali…

nebojsa zelenovic

„Ove godine možda ni Vučiću ne odgovara, jer bi opozicija ojačala. Sledeće godine su SNS-u potrebni vanredni parlamentarni zbog lokalnih i pokrajinskih. Ako ih ne bude sledeće godine, to znači da su rejtinzi Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića dovoljno pali da izbori mogu biti takmičarski neizvesni, a u tom slučaju, siguran sam da ih onda Aleksandar Vučić neće raspisati”, ocenio je Stojanović.

Prozapadna opozicija jednoglasna je u stavu da su ove najave bacanje „koske“.

„Ustvari, razumete šta on time čini, on sklanja pažnju javnosti na neku drugu temu i planira da nas time skloni sa onog primarnog cilja“, upozrio je Radomir Lazović, poslanik Zeleno levog kluba.

Iako su saglasni u stavu da nema pregovora, a ni izbora, dok zahtevi protesta ne budu ispunjeni, opoziciji bi potencijalno mogli ići na ruku vanredni parlamentarni izbori, smatra Stojanović.

„Opoziciji bi odgovaralo na nivou – imali bi više mandata, i građanska opozicija i nacionalno konzervativna, mislim da bi imali značajno veći broj mandata nego što imaju sada”, kaže Stojanović.

Da nije momenat za prebrojavanje mandata, već za ispunjenje zahteva protesta smatra poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović.

„Ja ne vidim apsolutno razlog da u ovom trenutku razgovaramo o izborima i da vidimo koja partija će koliko da dobije mesta novih u parlamentu ili šta god, s obzirom na to kakva se tragedija desila i na to kakvi su zahtevi građana”, rekao je Jovanović.

Deo opozicije, DS, Zajedno i SRCE pokrenuli su inicijativu za razdvajanje izbora, pre nešto više od mesec i po dana. Tada su poručili da opozicija neće prestati da zahteva fer i poštene izborne uslove, a sada da zahtevi čekaju neka srećnija vremena.

„Smatramo da je ona vrlo plodotvorna, vrlo dobra, ali nije trenutak da ovog momenta, ovog trenutka tu priču preusmeravamo na kolosek izbora. Sada je sasvim iluzorno govoriti o razdvajanju izbora kada su zahtevi građana otišli u sasvim drugom pravcu”, istakao je poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

A za ispunjenje tih zahteva postavljen je rok, četvrtak u ponoć, najavio je jedan od organizatora.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka rekao je da ću uslediti blokada puteva i mostova u Srbiji ukoliko predsednik Aleksandar Vučić ne ispuni zahteve u navedenom roku.