in

Kolika je podrška vlasti u Beogradu, a kolika opoziciji

Prema istraživanju Nove srpske političke misli 44 odsto ispitanika podržava promenu vlasti u Beogradu, dok 38,5 odsto njih smatra da je bolje da posle izbora ostane sadašnja vlast. Đorđe Vukadinović, rukovodilac istraživanja, kaže za N1 da SNS sa SPS-om i Šapićem danas ima istu podršku kao što je SNS sama imala pre četiri godine, kao i da bi 14,9 odsto Beograđana glasalo za opoziciju, ali da još uvek ne znaju konkretno za koga. On je istakao da bi glasanje ovih 14,9 odsto birača odsto moglo bitno da utiče na rezultate izbora u Beogradu. S druge strane, istraživanje agencije Stata.rs koje je rađeno u januaru, kazuje da bi, da su izbori raspisani u tom trenutku, stranke u vlasti u Beogradu imale ukupno 29,3 odsto podrške, a da bi drugo mesto zauzela “Ujedinjena Srbija” sa ukupno 28,2 odsto podrške.

Istraživanje NSPM je rađeno telefonskim putem u periodu od 1. do 7. februara 2022. godine na reprezentativnog uzorku od 900 ispitanika.

Rezultati NSPM su pokazali da je raspoloženje građana usmereno protiv aktuelne vlasti, ali i da dobar deo Beograđana ne zna za koga bi glasao iz opozicionih redova.

Prema ovom istraživanju, da se u nedelju održavaju izbori, za Srpsku naprednu stranku, predvođenu Aleksandrom Vučićem, glasalo bi 36,6 odsto, dok bi se za koaliciju SPS-JS 7,4 procenata.

Istraživanje NSPM je pokazalo da bi se prema rezultatima za najjači opozicioni savez Ujedinjenu Srbiju opredelilo 14 posto birača, a za koaliciju “Moramo” predvođenu NDBG 12,6 odsto građana.

Cenzus bi, prema istraživanju NSPM, verovatno prešla još koalicija NADA, a ostale stranke opozicije su trenutno ispod cenzusa.

Stata.rs:Opozicija pobeđuje u Beogradu

S druge strane, istraživanje agencije Stata.rs o raspoloženju javnog mnjenja uoči izbora u Beogradu, pokazuje da opozicija može da ugrozi vlast Srpske napredne stranke u prestonici. Istraživanje je rađeno u januaru ove godine, prenosi Nova.rs.

Do rezultata istraživanja je došla profesorka Fakulteta organizacionih nauka (FON) Jovanka Vukmirović. Ono je sprovedeno u januaru, a kako se navodi, anketirano je ukupno 808 ispitanika, kombinovanim putem – onlajn, telefonski i terenskim intervjuom.

Istraživanje pokazuje da bi, u slučaju da su se beogradski izbori održali u januaru 2022. godine, najviše glasova osvojila zajednička lista stranaka na vlasti, koju bi činile Srpska napredna stranka, zajedno sa svojim tadicionalnim koalicionim partnerima, i Socijalistička partija Srbije.

Prema istraživanju agenicije Stata.rs, oni bi zajedno mogli da računaju na ukupno 29.3 odsto podrške.

Drugo mesto, prema pomenutom istraživanju, zauzela bi opoziciona grupacija “Ujedinjena Srbija”, čiju okosnicu čine Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana, sa ukupno 28.2 odsto podrške.

Izvor : N1

Rezultati pokazuju da bi koalicija Zelenih, koju čine, između ostalih, pokret Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak, Zajedno za Srbiju (OGP Akcija), mogla da računa 7.1 odsto glasova.

Cenzus bi još, prema nalazima agencije Stata.rs, prešli Srpska stranka Zavetnici sa 4.6 odsto i koalicija Demokratske stranke Srbije i Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije sa 3.6 procenata podrške.

Istraživanje agencije Stata.rs je pokazalo da postoji značajan broj glasača koji su neodlučni, ili ne znaju za koga bi glasali (ukupno 19.4 odsto ispitanih).