in

Ko smisli najbolje ime za novi srpski brzi vozi dobija milion dinara

Društvo za železnički prevoz putnika „Srbija voz“ otvorilo je danas konkurs pod nazivom „Pusti inspiraciju da te vozi“ za ime i logo novih brzih vozova u Srbiji.

Tom prilikom organizovana je i konferencija, a medijima su se obratili ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, generalni direktor „Srbija voza“ Jugoslav Jović, kao i najbolji srpski automobilista Dušan Borković.

Konkurs za ime i logo novog brzog voza u Srbiji otvoren je i trajaće do 21. februara.

Pobednička ideja biće nagrađena sa milion dinara.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović pozvao je sve talentovane ljude da učestvuju na konkursu jer će, kaže, na taj način dobiti priliku da njihovo ime bude upisano u dugu tradiciju srpske železnice.

Ministar je podsetio da Železnica Srbije i Vojska Srbije imaju najdužu tradiciju u našoj zemlji, dodajući da je prva pruga počela da se gradi davne 1881. godine od Beograda do Niša, kao i da je vrednost te investicije bila dva republička budžeta.

Istakao je da je od 1880. do 1990. godine železnica bila osnov saobraćaja u Srbiji, a da je poslednjih nekoliko decenija izgubila taj značaj.

– Moramo da vratimo železnicu na mesto koje joj pripada u saobraćajnom smislu i to nije slučajno jer je to najbezbedniji, ekološki najprihvatljiviji vid prevoza i najbrži – naveo je Momirović.

Napomenuo je da će se, kada brza pruga bude puštena u saobraćaj, od Beograda do Novog Sada stizati za 30 minuta i to najboljim vozovima u svojoj klasi na svetu i najkvalitetnijom prugom u istočnoj Evropi.

Podsetio je da je brza pruga od Beograda do Novog Sada deo buduće brze pruge koja će povezati Beograd i Budimpeštu, navodeći da će to biti prilika za turiste koji posećuju mađarsku prestonicu da lakše dođu do Subotice, Novog Sada, Beograda i bolje upoznaju našu zemlju.

Momirović dodaje da je to od velikog značaja i za naše građane, koji će brže i lakše stizati do mađarskih gradova.

Izrazio je nadu da će do kraja godine početi i izgradnja brze pruge od Beograda do Niša.

Zato je pozvao talentovane ljude da se prijave na ovaj konkurs i da „stave svoj pečat u dugu istoriju železnice“.

Proglašenje pobednika biće 3. marta. Za konkurs se možete prijaviti na OVOM LINKU.

Izvor: Tanjug

Sve što treba da znate o brzoj pruzi Beograd-Novi Sad, stanice, brzina i cena