in

Ko je sve kriv i šta je sve zakazalo u sistemu?

Ko je sve kriv i šta je sve zakazalo u sistemu?

Nazapamćena tragedija u OŠ “Vladislav Ribnikar” otvorila niz pitanja – kako je do ovoga došlo, koji točak u sistemu je zakazao i mogu li se ovakve situacije predvideti? Odakle krenuti – od društva, porodice ili pojedinaca? Postoji li prevencije u dovoljnoj meri? Gosti Teme jutra su školska psihološkinja Branka Tišma, psihijatar i sudski veštak Zoran Đurić i Dušan Kokot iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Centralnu temu iz štampe komentarišemo sa magistrom psiholoških i doktorom političkih nauka Lazarom Marićevićem.

Kakva sankcija očekuje počinioca ubistava u školi na Vračaru, šta predviđa Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i da li prevencija leži i u izmeni Krivičnog zakonika? O tome sa advokatom Vladimirom Terzićem i profesorom Ivanom Petrovićem.

Na koji način razgovarati sa decom o svemu što se dogodilo i šta možemo da učinimo da prevaziđu traumu pri povratku u školske klupe? Gost Novog dana psihoterapeut Goran Tomin.

Pitanje kodeksa i etike – koliko su mediji koji promovišu nasilje doprineli stanju u društvu, kakav uticaj imaju serije bazirane na kriminalu i muzika i rijaliti programi koji od kriminalaca prave idole? Kako su se mediji ponašali izveštavajući o tragediji i da li su institucije blagovremeno izašle sa saopštenjima i informacijama, pitamo zamenicu glavnog i odgovornog urednika nedeljnika „NIN“ Vesnu Mališić.

Tagovi