in

Ko je Sandra Božić, SNS vedeta koja “časti” po Tviteru?

Ko je Sandra Božić, SNS vedeta koja “časti” po Tviteru?

“Plaćenici”, “govedo”, “lažovi”, “ološ”, “đubre”… deo je menija kojim potpredsednica Narodne skupštine Sandra Božić “časti” svoje političke protivnike na Tviteru, a koji nije zaobišao ni glumca Milana Marića.

Božić koristi Tviter da pohvali nekadašnjeg šefa, predsednika Aleksandra Vučića, i da što više izvređa svoje političke protivnike, bilo da su oni opozicioni političari ili javne ličnosti koje su sebi dozvolile slobodu da se javno ne slažu s politikom Srpske napredne stranke.

Poslednja meta njenih tvitova bio je glumac Milan Marić, govornik na poslednjem, šestom protestu „Srbija protiv nasilja“.

Narodna poslanica koja „kao majka i žena osuđuje sramno seksističko i prostačko ponašanje poslanika Srđana Milivojevića prema koleginici Neveni Đurić“, ista je ona poslanica koja je svojim koleginicama iz opozicije dobacila da se šetkaju pored poslanika SNS i nude.

Kada je devet poslaničkih klubova zatražilo od predsednika parlamenta Vladimira Orlića da se njegova potpredsednica razreši dužnosti ona im je poručila: „Pre podne konferencija na kojoj se cmizdri o ženskim pravima sa sve siledžijama u redovima koji prete silovanjem i tuku žene, a posle podne nastavak satanizacije, monstruoznog i najmizoginijeg progona! Jedan regularan dan opozicije i njihovih nakaznih satrapa i sve uz podršku novarsonline“.

Meta njenih napada najčešće je bila Marinika Tepić, potpredsedica SSP, pa se mnogi još sećaju njene izave – „Stižu izbori, Đilas opet izvadio Mariniku iz džepa. Dao joj naredbu da vrišti i skiči i još jednom odigra svoju ulogu kokoške iz Morovića“, podseća Danas.

Tepićevu je nazivala i „tajkunskom narikačom“, a tvrdila je i da ona poseduje stan od jednog hektara u centru Novog Sada. A predsednika SSP, Dragana Đilasa, često je častila epitetima, poput „đubre tajkunsko“. Tvrdila je i da „Đilasovi psi proganjaju Danila Vučića na svakom koraku“.

Bivšeg predsednika Pokreta slobodnih građana, glumca Sergeja Trifunovića, nazivala je bolesnikom, a napisala je i da „bolesnika treba staviti u kontrolisanu sredinu kako ne bi napravio veću štetu od običog lajanja zarad jedne crte“.

Imala je i predlog za ime nove stranke Zdravka Ponoša – „topio tenkove, pa neka bude Baš-Čelik stranka“.

A druge stranke, o sovjima govori – sve najbolje. Prvi direktan kontakt s Aleksandrom Vučićem opisala je kao stresan.

„On je čovek koji je vrlo jasan, ne zove vas da biste ćaskali, već da kaže šta je od zadataka ono što vi treba da ispunite“, isrpičalaje svojevremeno Božić.

Za šeficu informativne službe SNS Vladanku Malović kaže da je jedna od najpametnijih žena koje je upoznala, da za predsednika Narodne skupštine da je pravi čovek na pravom mestu.

Politika kao sudbina

Sandra Božić kaže da je u politiku ušla pre 14. godine, dok su druge devojčice igrale lastiš, jer nije želela da bude pasivni posmatrač.

„Bilo je teško gledati moje Pančevo čije građane su tajkuni ostavili bez posla. U tom trenutku smo i ja i moji roditelji bili bez posla, bila sam u braku, tada su moje ćerke bile male. Svakog dana sam gledala skupštinske prenose i znala sam da ću jednog dana sedeti tamo“, tvrdi Božićeva.

A u Srpsku naprednu stranku ušla je iz uverenja i nema namere da je menja.

Prvi put je izabrana za narodnu poslanicu nakon izbora održanih u aprilu 2016, a potom i 2020. i 2022. godine.

U žižu javnosti ušla je ipak maja 2020. godine kada je zajedno sa poslanikom SNS Aleksandrom Martinovićem stupila u štrajk glađu ispred Skupštine Srbije zbog toga što „tužilaštvo i sudstvo ne reaguju na fašističke ispade Boška Obradovića“.

Štrajkovala je, međutim, nepun dan, a prestala je sa gladovanjem kada ih je predsednik Vučić pozvao da okončaju štrajk.

A onda je krenuo njen vrtoglavi uspon na stranačkoj lestvici.

U prošlom skupštinskom sazivu bila je zamenica predsednika poslaničke grupe „Aleksandar Vučić-za našu decu“, predsednica Odbora za kulturu i informisanje, članica Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, i zamenica člana Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Krajem 2021. imenovana je za članicu Odbora Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, umesto Maje Gojković.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije, održanoj početkom avgusta ove godine izabrana je za potpredsednicu parlamenta.

Prema podacima Otvorenog parlamenta, tokom 12. saziva skupštine (2020-2022) Božić se u plenumu obratila ukupno 39 puta, u postavljanju poslaničkih pitanja Vladi Srbije nije učestvovala nijednom, a u traženju obaveštenja i objašnjenja jednom. Na redovnim zasedanjima u Skupštini je provela 564 sata, učestvovala u glasanju o 362 akta i svaki put je glasala “Za”.

Od privatnog sektora do stranke

Sandra Božić je rođena 15. oktobra 1979. godine u Pančevu. Po zanimanju je diplomirana politikološkinja za međunarodne odnose.

Od 2008. do 2015. godine radila je u privatnom sektoru u oblasti energetike, gde je obavljala posao menadžera prodaje i marketinga, a kasnije i savetničke poslove.

Od marta 2015. do marta 2018. obavljala je dužnost direktora pančevačkog JKP „Grejanje“.

Poseduje sertifikat Internog proverivača, kao i sertifikat za finansijsko, pravno i budžetsko poslovanje privrednih društava, budžetskih korisnika i javnih preduzeća.