in

Ko je, pored Dačića, potpisao peticiju protiv sankcija Rusiji i šta su to tačno potpisali?

Ko je, pored Dačića, potpisao peticiju protiv sankcija Rusiji i šta su to tačno potpisali?

Peticija protiv uvođenja sankcija Rusiji zbog dešavanja u Ukrajini pokrenuta je od strane Instituta za političko umrežavanje.

Peticiju je potpisao predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ali i Čedomir Antić, univerzitetski profesor, Matija Bećković, akademik, predsednik Demokratske partije Srba Makedonije Ivan Stoilković i još oko 30 političara i drugih javnih ličnosti.

U saopštenju Instituta se navodi da između Srbije i Rusije, odnosno dva naroda, postoje neraskidive istorijske, kulturne, verske, političke, ekonomske, bezbednosne i druge veze i da su brojni razlozi da se „srpski narod i država nađu na pravoj strani istorije, uz Rusiju“.

Navodi se i da su „od nastanka srpske i ruske države veze dva slovenska naroda neraskidive“, te da su „ruska crkva i država direktno pomogle Svetom Savi da osnuje Srpsku crkvu“.

Potpisnici su ustvrdili i da je „Rusija danas najznačajniji geopolitički, politički, bezbednosni i ekonomski saveznik Srbije i srpskog naroda“.

„To je višestruko potvrđeno u praksi – od zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije kroz dosledno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i sprečavanja prijema tzv. Kosova u međunarodne institucije, preko sprečavanja usvajanja rezolucije o Srbima kao genocidnom narodu, zahvaljujući vetu Vitalija Čurkina u UN 2015. godine, pa sve do podrške očuvanju Republike Srpske sa pripadajućim joj dejtonskim nadležnostima“, navodi se u saopštenju.

„Ekonomske pogodnosti saradnje Srbije i Rusije, poput višestruko jeftinijeg ruskog gasa za srpsko tržište u odnosu na ostala evropska, te potencijalni odbrambeni i geopolitički oslonac na Rusiju, kao globalnu silu, u mogućim širim previranjima u međunarodnim odnosima, koja nam predstoje, dodatni su argumenti protiv uvođenja sankcija ovoj osvedočenoj prijateljskoj i bratskoj državi“, saopšteno je iz Instituta.

Potpisnici su pozdravili dosadašnje opredeljenje rukovodstva Srbije da ne uvede sankcije Ruskoj Federaciji, uprkos „ogromnim pritiscima koji dolaze sa Zapada i njegovih centara moći“.

Dodali su, međutim, da su svesni da će pritisci u narednom periodu biti intenzivirani.

Izvor: 021.rs