in

Ko je nalepio keramičke pločice u Tvrđavi u Nišu

Grad Niš i Zavod za zaštitu spomenika tvrde da nemaju informaciju o tome ko je dozvolio da se na zidinama niške tvrđave iz 18. veka iza Beogradske kapije postave keramičke pločice, kada se to desilo, niti koja će biti namena, javljaju danas Južne vesti.

Nakon rušenja Cvetne pijace otvoren je pogled ka Beogradskoj kapiji, a iza nje ceo prostor izgleda kao magacin, dok su u stražarnici keramičke pločice. Ko je dozvolio da se na zidinama iz 18. veka postavi drugi materijal, kada se to desilo, kao i koja će biti namena kažu da ne znaju ni iz Grada, ni iz Zavoda za zaštitu spomenika.

Dugo se čekalo da Beogradska kapija ugleda svetlost dana, ali ono što se nalazi iza nje sa druge strane prekriva platno sa motivom srca, pišu „Južne vesti“.

Iza platna su grede, nameštaj, trske, poneka flaša piva i viskija, kartoni, otvoreni strujomeri, stepenice od dasaka i gajbe. U tom delu su i nekadašnje stražarnice, a unutar jedne stare ploče zamenjene su keramičkim belim pločicama.

“To vam danas moderno dođe kao prijavnica. Znači, ko dolazi sa beogradskog druma ulazi u Beogradsku kapiju, on mora da se prijavi tu, mora da se javi. To je bila namena tog dela objekta, sada je očigledno namena bila da se pravi mokri čvor”, kaže predsednik Udruženja turističkih vodiča Nenad Rokvić.

Iako su otvaranje Beogradske kapije nadležni u Nišu najavljivali kao veliki korak, kažu da ne znaju šta se krije u unutrašnjosti. Na pitanje novinara ko je i kada dozvolio da se spomenik kulture od velikog značaja prekrije keramičkim pločicama i da li će toalet zaista biti nova namena, nepoznato je većnici za kulturu Grada Niša Adriani Anastasov.

“Nemam zaista informacija o tome. Ipak biste morali da konsultujete Zavod, to je spomenik kulture od velikog značaja, republički Zavod gazduje nad njime, ali saglasnost za svaku vrstu radova, sanacije ili bilo čega daje gradski Zavod za zaštitu spomenika Grada Niša. Ali ja nisam upoznata sa tim delom”, ističe Anastasova.

Informacije o tome nema ni niški Zavod. Odatle navode da jesu nadležni za Tvrđavu, ali da je vlasnik prostora Grad.

Opširnije na portalu “Južne vesti”.