in

Ko je Milojko Spajić, mogući budući premijer Crne Gore?

Ko je Milojko Spajić, mogući budući premijer Crne Gore?

Pokret Evropa Sad (PES), predvođen bivšim ministrom Milojkom Spajićem, osvojio je najviše glasova u Crnoj Gori, na vanrednim parlamentarnim izborima koji su održani juče. Funkcioner tog pokreta Filip Ivanović, predstavio je Spajića kao budućeg premijera te zemlje.

Ukoliko se te političke procene ostvare, Crna Gora će, pored predsednika imati i premijera koji je školovan u inostranstvu i ekonomista.

Prema zvaničnoj biografiji, Milojko Spajić je rođen 1987. godine u Pljevljima gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Kao stipendista japanske vlade, u okviru programa Monbukagakusho stipendija, prvu godinu studija je završio na Osaka Univerzitetu, a zatim na redovnim četvorogodišnjim studijama diplomirao Ekonometriju i kvantitavnu ekonomiju na Fakultetu ekonomskih nauka na Saitama Univerzitetu. U okviru razmene jedan semestar proveo je i na najboljem kineskom tehničkom univerzitetu Tsinghua.

Zvanje magistra Spajić stekao je, takođe kao stipendista, u Francuskoj na HEC Paris, koji je po Financial Times-u broj jedan škola u Evropi za finansije. Nakon školovanja je radio u Tokiju i Singapuru, u globalnim bankarskim korporacijama Citi Bank i Goldman Sachs, i nakon toga bio partner Venture Capital fonda u Singapuru.

U Crnu Goru se vratio 2020. godine. Pored maternjeg govori i šest svetskih jezika. Kao nestranačka ličnost bio je član savetničkog tima nosioca izborne liste „Za budućnost Crne Gore“ i mandatara za sastav Vlade, Zdravka Krivokapića. Poziciju ministra finansija i socijalnog staranja pokrivao je od decembra 2020. do aprila 2022. godine.

Dvojno državljanstvo i odbijena kandidatura

Bio je protivnik Zakona o slobodi veroispovesti, koji je, sada već bivši, crnogorski predsednik Milo Đukanović zagovarao, a što je za posledicu imalo višemesečne litije.

Filip Krainčanić/Nova.rs

Pokušao je da se kandiduje na predsedničkim izborima ove godine, ali Državna izborna komisija nije potrvrdila njegovu kandidaturu kada je otkriveno da pored crnogorskoj ima i državljanstvo Srbije kao i prebivalište u obe države, što po crnogorskom Ustavu nije dozvoljeno.

Pokret Evropa sad podotom je kandidovao Jakova Milatovića, koji je na kraju i odneo pobedu.

Poznanstvo sa „kraljem kriptovaluta“

U finišu kampanje za jučerašnje parlamentarne izbore, u crnogorske medije dospele su informacije o poznanstvu Milojka Spajića sa južnokorejskim „kraljem kriptovaluta“ Do Kvonom.

Do Kvon je uhapšen u martu ove godine u Crnoj Gori po poternici Južne Koreje, a zbog sumnje da je trgovinom kriptovaluta pronevjerio više od 40 milijardi dolara. Zajedno sa njim je uhapšen i njegov sunarodnik Hon Čand Jun. Obojici se sudi pred Osnovnim sudom u Podgorici zbog optužbe da su posedovali falsifikovane pasoše. Oni su negirali krivicu za lažne pasoše.

Reuters/ Stevo Vasiljevic

Profil na Tinderu

Dok je još bio u procesu prikupljanja potpisa za kandidaturu na predsedničkim izborima, Milojko Spajić se našao u centru skandala, kada se na mreži za upoznavanje „Tinder“ pojavio njegov profil.

Spajić je demantovao da je profil zaista njegov.

– Tinder nemam. Ali, imam najveće šanse da postanem predsednik – napisao je tada Milojko Spajić na svom Instagram profilu.

Spisak partnerki

Početkom 2022. godine Spajić je dospeo u žižu javnosti kada je, u pokušaju da se opravda optužbi za nacionalizam, javno, pred televizijskim kamerama, ispričao detalje svog ljubavnog života.

– Devojka mi je bila Francuskinja, pre toga Indonežanka muslimanka, pre toga Japanka budistkinja, pre toga Kineskinja komunista. Ne mogu da zamislim kontekst u kojem bih ja mogao da se poistovetim sa bilo kakvim radikalnim nacionalističkim stavovima – rekao je tada Spajić.