Ko će prvi da vajdi 5 dinara od reciklomata nego Vesić?

U Knez Mihailovoj ulici u Beogradu je postavljen prvi reciklomat. U naredne dve nedelje, širom prestonice, biće postavljeno još 25.

Postavljanje reciklomata doprineće promociji reciklaže i sortiranju otpada a Vesić je rekao da građani moraju da se „naviknu na recikliranje“ nakon čega je prvi isprobao „reciklomat“ koji je postavljen kod restorana „Ruski car“, ubacujući plastičnu flašu, za šta je nagrađen sa pet dinara, sa koliko može da se dopuni kredit na mobilnom telefonu, Bus plus kartici, ili da se novac donira.

On je najavio da će u Beogradu biti postavljeno ukupno 25 reciklomata.

Predstavnica kompanije „Globaltel“, koja je postavila reciklomate, Aleksandra Šmit je rekla da će do kraja dana biti postavljeno još osam reciklomata, a da će ostali na različitim lokacijama biti postavljeni u roku od dve nedelje.

Ona je rekla da će akcija trajati tri meseca, a da će građani za to vreme na reciklomatima za ubačene limenke, tetrapak ili staklenu flašu dobijati po tri dinara, dok se za plastičnu flašu isplaćuje po pet dinara.

Nije jasno gde će se odvoziti prikupljeni materijal na reciklažu. Da li će ga zadesiti ista sudbina kao i otpad koji građani već ubacuju u korpe za papir staklo i plastiku, a mogli smo da vidimo i snimke na kojima se vidi da sav otpad završava na istom mestu,deponiji bez ikakve reciklaže.

Korona virus i ekologija: Kako pandemija može spasiti životnu sredinu