in

Kiša koja danima pada nije ništa čudno, moramo da se prilagodimo

Kiša koja danima pada nije ništa čudno, moramo da se prilagodimo

Kiša koja danima pada u našoj zemlji nije ništa čudno, klima se menja i u narednih 30 godina možemo očekivati još brže njene promene i zbog toga se na nivou države moramo pripremiti i prilagoditi, izjavio je za N1 klimatolog Vladimir Đurđević.

„To je veliki zadatak, zahteva organizaciju na nivou države jer to kod nas ne postoji. Sve treba da se uvede u zakonskone regulative koje će nas uvoditi i prilagoiđavati klimatskim promenama. To znači da cela infrastruktura treba da se prilagodi jačim kišama, sve višim temperaturama, dužim toplotnim talasima. To je posebno odnosi na nacionalne projekte i u to treba uložiti novac, u ovo što se sada gradi. Postoje samo neka planska dokumenta ali ne postoji zakon koji bi nas obavezao na to. Naša infrastruktura je prilagođena za klimu iz prošlosti“, rekao je klimatolog.

On je naveo i to da postojeću infrastrukturu ne možemo menjati, ali da postoje rešenja koja bi mogla da pomognu.

„Treba graditi kišne kolektore u Beogradu, i svuda gde je kanalizacija neadekvatna. Nije poenta samo očistiti te odvode već ih moramo proširiti. Treba da ozelenimo Beograd jer drveće može značajan deo padavina zadržati u krošnjama. Treba da imamo što više vodopropusnih površina, a to znači ne samo betonirati već imat što više otvorenih površina koje mogu prihvatiti kišu. Ima puno rešenja“, objasnio je Đurđević.

Klimatolog je rekao i da je promena klime posledica globalnog zagrevanja i da s obzirom na to da se planeta zagrevala poslednjih sto godina, od početka industrijske revolucije, u narednih 30 ćemo tek videti promene izazvane tim zagrevanjem.

„Sve je počelo pre 100 godina, industrijskom revolucijom, kada smo iz uglja, nafte i gas počeli proizvodimo energiju. Nus proizvod te energije je ugljen dioksid kojeg u atmosferi ima 50 posto više nego pre početka industrijske revolucije. Zbog toga planeta zadržava više toplote, tope se ledene kape, raste nivo okeana, ceo sistem je raštimovan. Mi moramo da prestanemo, ne da smanjimo, već da prestanemo da emitujemo ugljen diooksid.  Promena klime se ubrzava jer mi svake godine dodajemo sve više uglen dioksida u atmosferu. Prirodne promene klime pre ‘dolaska’ ljudi su trajale hiljadama godina i tada najbrža promena koja se desilaje oko 1000 puta sporija nego sve što se sada dešava“, rekao je klimatolog.

Đurđević je rekao i da je ovo proleće, koje se nama činilo kao hladno, zapravo bilo toplije od proseka prethodnih godina da se na godišnjem nivou količina padavina nije promenila ali da je došlo do preraspodele kao i da se vreme neće značajno menjati narednih desetak dana.

„Biće vreme sa dosta padavina, ali to ne znači da ne može doći do nagle promene, pa iz kiše uđemo u vreo talas i to ne samo jedan, već dva, tri, i to se ne bi desilo prvi put“, zaključio je klimatolog.