in

Kiša izaziva probleme u BiH

Kiša koja od juče pada na teritoriji cele Bosne i Hercegovine izazvala je velike probleme u saobraćaju, dok su mnoga naselja u Sarajevu potopljena, a saobraćaj blokiran. Na području Pala proglašena je vanderna situacija.

Kiša koja je padala tokom noći poplavila je saobraćajnice u glavnom gradu BiH, a mnoga sarajevska naselja su jutros pod vodom, piše N1 Sarajevo.

U centru grada reka Miljacka je nabujala, a visok vodostaj primećen je kod mosta Ćumurija i na Skenderiji.

Probleme su napravile i reke Željeznica i Tilava što je uzrokovalo poplave u naseljima Otes, Vlakovo, Butmir i drugim mestima.

Usporeno i otežano je saobraćanje na širem području Sarajeva (na području: Bačića, Otesa i Dobroševića) zbog vode na kolovozu.

Zbog izlivanja vode na kolovoz i klizišta, obustavljen je saobraćaj na deonici Trnovo-Sarajevo, alternativni pravac je preko Igmana, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Saobraćaj je obustavljen i na deonici regionalnog puta Konjic-Boračko jezero.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je jutros crveno upozorenje za obilne padavine, olujan vetar kao i pojavu klizišta.

Očekivana količina padavina na području Mostara je između 40 i 60, lokalno 80 litara po metru kvadratnom. Istovremeno, u Sarajevu se danas očekuje između 15 i 30 litara po metru kvadratnom.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović proglasio je vanrednu situaciju na području opštine pošto su se u pojedinim delovima više naselja reke izlile, tako da su bujice ugrozile imovinu građana i privrednih subjekata.

„Potoci i bujične vode su podivljale, aktivirane su i podzemne vode i sve to je u veoma kratkom periodu uticalo na veliki porast vodostaja Paljanske i Mokranjske Miljacke, Prače, Repašnice i svih rečnih tokova na području opštine“, kazao je Jugović za agenciju Srna.

On je rekao da nadležne službe prate situaciju i da nastoje da spreče veće posledice koliko je to god moguće, iako je veoma teško delovati u situaciji kada obilne padavine ne jenjavaju.

Jugović je dodao da su sve nadležne službe još od sinoć na terenu, u punom angažmanu je Civilna zaštita, opštinska Komunalna policija, radnici i mehanizacija paljanskog preduzeća Komunalno i Vodovod i kanalizacija.