in

Kfor i Euleks održali zajedničku vežbu

Kfor i Euleks održali su zajedničku vežbu radi provere stepena spremnosti u upravljanju vanrednim situacijama, računajući i snage Kosovske policije, saopštio je Kfor.

„U prisustvu bilo kakvog upozorenja koje bi moglo da utiče na bezbednosnu situaciju, Kfor je spreman da usvoji sve neophodne mere da Kosovo bude bezbedno, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i Euleksom, za dobrobit ljudi koji žive na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Vežba „Zajedničko udruživanje 22“ održana je u okviru postojeće saradnje u oblasti bezbednosti na Kosovu između Kfora i Euleksa, odnosno međunarodnih snaga predvođenih NATO i Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu.

Kroz teorijske aktivnosti, pripadnici Kfora i Euleksa trebalo je da zajedničkim odgovorom reaguju na različite simulirane događaje i incidente, a tokom vežbe često su pristizale nove informacije, osmišljene da testiraju najdelikatnije aspekte upravljanja krizama i konfliktima u zajedničkom operativnom okruženju.

Cilj vežbe, sprovedene pod rukovodstvom zamenika komandanta Kfora, brigadnog generala Luke Pipernija, bio je da se na koordinisan način proveri stepen spremnosti u upravljanju vanrednim situacijama između međunarodnih bezbednosnih organizacija kao što su Kfor i Euleks.

Kako se navodi, to je takođe bila prilika da se testiraju procedure komandovanja i kontrole i komunikacije i da se proceni priprema štaba Kfora i osoblja Euleksa, što je omogućilo da se identifikuju moguće nove smernice koje jačaju i čine efikasnijom saradnju između te dve organizacije.

Dodaje se da je Misija NATO-KFOR da doprinese garantovanju bezbednog okruženja i slobode kretanja na celom Kosovu, kao što je naloženo Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Tagovi