in

Karađorđević za inicijativu da se Krunska zaštiti od investitorskog urbanizma

Princ Filip Karađorđević podržao je inicijativu da se Krunska ulica u Beogradu utvrdi kao prostorno kulturno-istorijska celina kako bi se zaštitila od investitorskog urbanizma, budući da je društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca izvestilo javnost da je ideja investitora, koji su kupili više kuća u Krunskoj ulici, bila da dižu solitere od 7-8 spratova.

„Nadam se da će Vlada Srbije uskoro i zvanično doneti odluku o utvrđivanju Krunske ulice za prostorno kulturno-istorijsku celinu. Pre nego se dogodi da ponovo neki bahati investitor sruši još neko zdanje koje je deo bogate kulturno-istorijske baštine našeg glavnog grada“ poručio je princ Filip Karađorđević koji se sa suprugom Danicom poslednjih dana priključio građanskim inicijativama za zaštitu objekata od kulturno-istorijskog značaja, objavila je Nova.rs.

Princ Filip sa svojom porodicom u nedelju je prisustvovao protestu zbog rušenja predratne gradske vile u Internacionalnih brigada 47, čije je rušenje započeo investitor bez ikakvih dozvola za rušenje, zbog čega su gradske inspekcije reagovale i do daljnjeg zatvorile gradilište.

„Ohrabrujuće je i pohvalno što su nadležne institucije – od Zavoda za zaštitu spomenika kulture  do Ministarstva kulture – stale u zaštitu javnog interesa i kulturnog nasleđa prestonice. Preci su nam u nasleđe ostavili bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje smo i mi, u ovom vremenu, dužni da sačuvamo za naše potomke. Ta odgovornost je na svima nama, a posebno na državnim organima“ zaključio je princ Filip podsetivši da je Krunska ulica jedna od najlepših ulica u Beogradu koja celom svojom dužinom od Pionirskog parka pa do Kalenić pijace ispunjava prostor prelepim građevinama starijeg  datuma, te da je ulica 1872. godine dobila ime po Kruni, kao simbol kraljevske vladavine.

Tagovi