Kao Srbin imam obavezu da razgovaram o Kosovu

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da “ništa ne podržava u radu predsednika države Aleksandra Vučića” i naglasio da rešenje za Kosovo mora biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Ja sam žestok opozicionar ovoj vlasti, ali kao Srbin i predsednik patriotske organizacije imam obavezu da razgovaram o Kosovu, kao najvažnijem nacionalnom i državnom pitanju, ali ne dajem nikakvo poverenje ovoj vlasti, s obzirom da znamo šta je radila proteklih devet godina“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da se ništa nije promenilo u njegovom odnosu prema Vučuću posle nedavnog sastanka predsednika s nekima od stranaka na kojem je i on učestvovao i potom ocenio da je taj razgovor bio „konstruktivan“.

Obradović je rekao da tokom tog sastanka ipak nije dobio odgovor kakav je stav vlasti, osim da neće priznati nezavisnost Kosova što su „govorili i pre potpisivanja Briselskog i Vašingtonskog sporazuma“.

Kako je naveo, ti sporazumi su „antiustavni, pa samim tim i izdajnički čin“.

Obradović je rekao da su stranke koje su učestvovale u razgovoru s Vučićem dobile informacije da raste pritisak da Srbija prizna Kosovo kao nezavisno, a bilo je i informacija o „pozadini nekih sastanaka o Kosovu, posebno sa delegacijom Prištine“.

„Prihvatam to kao korak napred, nije bilo međustranačkog dijaloga o Kosovu, niti nas je vlast obaveštavala o bilo čemu što se dešavalo iza scene“, rekao je Obradović i dodao da je „iza scene je praktično tekla trgovina Kosovom“ i da njega „nisu uverili da i dalje ne trguju Kosovom“.

Dveri traže odgovornost za seriju eksplozija u Slobodi

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović predao je Ministarstvu odbrane zahtev za hitno utvrđivanje odgovornosti svih nadležnih za seriju eksplozija u kompaniji namenske proizvodnje „Sloboda“ iz Čačka.

„Ako ne dobijemo odgovor šta se dešavalo u kompaniji ‘Sloboda’ koja je u nadležnosti ovog ministarstva, to će tek biti katastrofa“, izjavio je Obradović.

On je naglasio da se mora dobiti objašnjenje šta se desilo, jer „nije normalno da budu tri velike eksplozije u 15 dana“.

„Ako izostane odgovor, to znači da kriju – ili nesposobnost kadrova koje je postavila Srpska napredna stranka, ili pljačku koja se želi sakriti, možda i izazvanom eksplozijom o čemu se priča“, ocenio je Obradović.

On je naglasio da Dveri neće odustati dok se ne rasvetli šta se dešavalo u kompaniji „Sloboda“ i dodao da bi bilo dobro da obezbedjenje te kompanije preuzme vojska, jer bi to sigurno „uvećalo disciplinu“.

Predsednik Gradskog odbora tog pokreta u Čačku Milan Roganović je rekao da je neophodna smena rukovodsva kompanije „Sloboda“, kao i da SNS prestane sa stranačkim zapošljavanjem.

Državni sekretar: Obradović nema pravo da kaže ni reč o namenskoj industriji

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Branko Živanović izjavio je da predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović „nema pravo da kaže ni reč“ o namenskoj industriji Srbije jer je „verni izvršilac naloga Dragana Đilasa, koji nastupa po direktnom nalogu svog gazde“.

Pošto je predsednik Dveri danas predao Ministarstvu odbrane zahtev za hitno utvrđivanje odgovornosti svih nadležnih za seriju ekspolozija u fabrici „Sloboda“ u Čačku, Živanović je u pisanoj izjavi poručio da serija eksplozija neće ostati neistražena.

Živanović je napisao da je „u vreme vlasti“ Đilasa koja je bila „osvedočeni uništitelji Vojske Srbije, …nije se ulagalo ni u šta – ni u opremu, ni u naoružanje, ni u tehniku, uniforme, da ne govorim o platama vojnika i uslovima njihovog rada“, te se pita kako se „usuđuju da dolaze ispred Ministarstva odbrane i govore o lošem stanju u našoj namenskoj“ industriji.

„Podsetiću Obradovića da je od 2000-2012. godine u namensku industriju investirano 32 miliona, a od 2012-2021. godine oko 220 miliona. Naša vojska i naša namenska industrija svakog dana beleže napredak i jačanje, a to može da smeta samo onom ko toj istoj vojsci ne želi dobro, što smo se nažalost i uverili u doba vlasti Đilasa i Obradovića“, ocenio je Živanović.