in

Kampanje pritisaka i represije nad srpskim narodom na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je u razgovoru sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan – Harčenkom da se na Kosovu nastavlja “kampanje pritisaka i represije nad srpskim narodom” i da je reč o “otvorenom nastojanju da se ugroze i ukinu sva politička i građanska prava Srba”, saopštila je Kancelarija.

Petković i Bocan-Harčeno razgovarali su „o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji“ i o dijalogu Beograda i Prištine u Briselu.

Direktor Kancelarije „izrazio očekivanja da će predstavnici međunarodne zajednice, svojim autoritetom omogućiti izjašnjavanje srpskog naroda na predstojećim izborima na prostoru KiM i na taj sprečiti posledice koje bi mogle da ugroze sve šo je do sada dogovoreno u Briselu“.

On je, navodeći da je Srbija ispunila obaveze iz Briselskog sporazuma, istakao da “Beograd ostaje dosledno opredeljen za nastavak dijaloga”, ali i očekuje da se konačno zaustavi serija opstrukcije pregovora i da prestane da se toleriše kršenje postignutih sporazuma i dogovora od strane Prištine”.

On je ukazao i na “najnovije provokacije koje se manifestuju u nameri Prištine da obnovi kuću poznatog nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve”.

„Srbija je dosledno protiv Kurtijevih pokušaja revizije istorije i relativizacije zločina albanskih fašista u Drugom svetskom ratu”, naglasio je Petković.

On je izrazio očekivanje da će Srbija i Rusija, u pogledu Kosova “u svim važnim međunarodnim forumima nastaviti, kao i do sada, da sarađuju u borbi za poštovanje međunarodnog prava”, navodi se u saopštenju kancelarije.

Tagovi