in

Kampanja za zabranu abortusa opasna i krajnje neprihvatljiva

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović osudila je i ocenila opasnom i krajnje neprihvatljivom kampanju koja se poslednjih dana vodi u javnosti, a tiče se zabrane abortusa u Srbiji.

„Pravo na abortus je lično pravo svake žene i ničije drugo. I niko nema pravo da se meša u to. Reč je o jednom od osnovnih ljudskih prava koja štiti i Ustav Srbije i svaki pokušaj ugrožavanja prava žena je nedopustiv. To nije slika Srbije kao moderne demokratske zemlje i to nije društvo koje želimo da gradimo za generacije koje dolaze“, rekla je Mihajlović, saopštio je njen kabinet.

Ona je osudila svaki pokušaj da neko drugi odlučuje o telu žene, kao i da se žene zbog toga stavljaju na stub srama.

„Ograničavanje prava na abortus je ne samo napad na demokratiju, već može direktno ugroziti živote i zdravlje žena. Šta je sledeće? Da nam se desi Poljska i da žene umiru jer im je zabranjeno da abortiraju čak iako to ugrožava njihov život? Ljudi, ostavite naše stomake na miru!“, poručila je Mihajlović.

Kako je dodala, pravo svake žene je da odlučuje o svom telu i svom reproduktivnom zdravlju i svako uplitanje u to je nedopustivo i govori o sveprosutnom patrijarhatu, u kojem je ženina obaveza da radja, pa i po cenu svog zdravlja.

“Ono što je potrebno jeste edukacija, pre svega mladih, o tome kako mogu da imaju siguran seksualni život i kako da brinu o svom zdravlju”, rekla je Mihajlović.

Tagovi