in

Kalabuhov: Neosnovana negativna reakcija na Dodikovo odlikovanje Putina

Kalabuhov: Neosnovana negativna reakcija na Dodikovo odlikovanje Putina

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da su neutemeljena negativna reakcija Evropske komisije, Kancelarije Visokog predstavnika za BiH (OHR) i američke ambasade u BiH na odluku predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da predsednika Rusije Vladimira Putina.

Kalabuhov je ocenio da je reakcija sasvim neutemeljene, „zato što je to suverena odluka rukovodstva RS i nije na nekome da komentariše ovu odluku“.

„Reakcija ide u pravcu demonizacije Rusije, demonizacije Putina i to u takvoj sferi koja je suvereno naše pravo šta mi radimo. Svi ovi pokušaji eliminacije Rusije iz političkog i kulturnog života su neostvarivi“, naveo je ruski ambasador za RTRS.

On je dodao da bi EU, OHR i američkoj ambasadi „bilo bolje da razmišljaju o svojoj neodgovornoj politici, a ne da komentarišu odluku rukovodstva RS“ o dodeli orden Putinu.

Prema njegovim rečima, dodela odlikovanja Putinu je „potvrda strateškog karaktera odnosa RS i Rusije, bratskih odnosa u svim domenima, i u ekonomiji i u duhovnoj sferi“.

„Mislim da imamo vrlo dobre perspektive“, kazao je Kalabuhov.

Dodao je da će biti pronađen način da Dodik lično uruči orden Putinu u Moskvi.

Kalabuhov je još kazao da je „Rusija zahvalna rukovodstvu Republike Srpske na principijelnom stavu koji dele Ruska Federacija i Kina, a to je da Kristijan Šmit nema legitimitet kao Visoki predstavnik“.

„Procedura oko njegovog imenovanja nije bila ispoštovana i nije bilo odluke Saveta bezbednosti UN… Rusija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma zahteva da se taj sporazum poštuje, da sve ono što je propisano bude i realizovano, da se ne preti nikome, uključujući i RS“, naveo je Kalabuhov.

Kalabuhov je naglasio i da će Rusija razvijati odnose sa BiH kao prijateljskom državom, sa svim njenim konstitutivnim narodima i ostalima, kao i sa oba entiteta.