in

“Kakvi su nam gosti došli, i treba ih odrati”

“Kakvi su nam gosti došli, i treba ih odrati”

Splitski taksisti se žale na turiste, ali i na svoje šefove. Za četvrtak u 17 časova na Poljudu je zakazano protestno okupljanje.

“Kakvi su nam došli gosti, i treba ih odrati”, rekao je jedan od taksista za Dalmaciju i dodao: “Trebalo bi da se skupi nas 20 hiljada i da ide da se popi*a po centru Londona!”

Ove sezone, govore, ima manje ljudi, turista, tako im se čini na putu, a ima više taksista.

“Prošle godine je minimalna cena bila 38 kuna (5,04 evra)?! Da ne govorim da nam sad za tu cenu sednu četiri ‘mazguna’ koje još vozimo na različite adrese. Vozimo od vrata do vrata za 0,80 evra po osobi?!’”, ispričali su.

“Neki dan sam prihvatio vožnju koja je trebalo da iznosi šest evra, nakon što sam izračunao da će mi ostati oko evro i po, ali na kraju je aplikacija izbacila cifru od 5,2 evra i tako mi ‘izbila’ praktično celu zaradu’”, požalio se jedan vozači.

Kažu sagovornici i da su klijenti naučili na brojne lukavštine kako bi prošli povoljnije. Naručuju jeftiniju varijantu, a onda se pojave s dve-tri velike torbe svaki, naručuju lokacije do granice jeftinijih, a onda traže ‘još samo tih 500 metara’. Naručuju taksi u kružnom toku, povraćaju po autu, vređaju, a onda nam daju lošu ocenu… Još nam je dobro kakve goste imamo”, samo su neki od slučajeva s kojima se susreću splitski taksisti.

“Automobili su nam katastrofa, gume ćelave, a da ne pričamo kako izgledaju vozači nakon smene od deset sati. Ovo smo zamislili kao dodatan posao, ali sad je rudarenje. Vožnja od Splita do aerodroma ne sme biti sto evra, to se slažemo, ali ne može biti ni dvadeset. Država nas ne štiti”, dodali su.

Splitom se nedavno proširila priča o taksisti koji je jednom od mornara na američkom nosaču aviona na nuklearni pogon USS Gerald R. Ford naplatio vožnju od trajektne luke do Trogira čak 900 evra.