in

Kako su mediji u regionu izvestili o protestu?

Kako su mediji u regionu izvestili o protestu?

Regionalni mediji su i ove nedelje izveštavali o protestu “Srbija protiv nasilja” u Beogradu.

Crnogorske Vijesti su prenele da je održan šesti po redu protest „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu, da je formiran prsten oko zgrade Vlade Srbije i da se skandiralo „Vučiću odlazi.

„Neprekidna kolona učesnika protesta je oko sat vremena iz pravca Nemanjine prolazila pored Vlade Srbije, oko koje je bio formiran svojevrstan prsten“, navodi se, između ostalog, u njihovom tekstu.

Sarajevski portal Klix.ba piše da su se i ovaj put okupilo desetine hiljada nezadovoljnih građana.

„Organizatori su pozvali građane da se na narednim protestima okupe u nikad većem broju, ukoliko njihovi zahtevi, koje ponavljaju šestu sedmicu zaredom, ne budu ispunjeni“, navodi Klix.ba.

Index.hr je objavio da su okupljeni na protestu „Srbija protiv nasilja“ dali ultimatum predsedniku Srbije Aleksandru Vučića.

„Kako je najavljeno, građani su se kao i do sada okupili ispred Skupštine Srbije, zatim prošetali gotovo tri kilometra i obišli vladu, oko koje su napravili prsten i ostavili poruke predstavnicima države“, navodi Index.

Večernji list navodi da su proteste podstakle dve masovne pucnjave sa početka maja, kada je ubijeno 18 mladih ljudi, koje okupljeni građani vide kao žrtve tolerisanja nasilja u javnom prostoru i medijima pod kontrolom vlasti.

„Na popisu zahteva su smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, direktora sigurnosne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, nakon što je prethodno pod pritiskom javnosti ostavku podneo ministar prosvete Branko Ružić. Takođe, traži se smena vođstva RTS-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija komercijalnim provladinim televizijama Pink i Happy zbog kršenja zakona, promicanja nasilja i nemorala i emitiranja programa koji afirmiraju nasilje, kriminal i agresiju“, ističe se u objavi Večernjeg lista.