in

Kako se Vučić ponaša u domaćim, kako u stranim medijima

Kako se Vučić ponaša u domaćim, kako u stranim medijima

“Naravno da postoji razlika u ponašanju Aleksandra Vučića prema novinaru, to ne moram barem vama s N1 da objašnjavam, a postoji i btina razlika u odgovorima”, kaže bivši ambasador Srbije u Francuskoj, a sada direktor Bete Radomir Diklić, govoreći o intervjuu koji je Vučić dao CNN-u.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u specijalnom programu CNN-a posvećenom eskalaciji nasilja i krizi na severu Kosova.

Kako kaže Diklić, kada su u pitanju strani mediji, Vučić govori „ispeglano, umiveno i odmereno“.

„To je sve sa malo gestikulacije, sve je mirno, ravno, razložno, reklo bi se skoro državnički. To nije slučaj kada s medijma iz Srbije razgovara. On je rekao nisam pozvao na bojkot, onda nije dobro čuo kada ga je novinarka pitala da li je za nezavisnost Kosova, pa je pričao o rezoluciji 1244, jednostavno je izbegao temu. Da uzmemo ista ta pitanja da postavi neko ovde odgovorio bi kao što je onda za francusko-nemački plan, ohridski sporazum – ja ništa nisam potpisao, to ništa ne važi, jedino je važna rezolucija 1244, to jednostavno ne može jedan šef države da ima dva jezika, jedan za spolju upotrebu drugi za unutrašnju“, smatra Diklić.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić podseća da nije prvi put da se Vučić na jedan način obraća domaćoj, a na drugi stranoj javnosti.

„Videli smo da on sebe ne može da obuzda kada se obraća domaćoj javnosti ili opozciji, videli smo nedavno kada je pružio ruku pomirenja, a istovremeno je te koje je pozvao na razgovor nazvao gorim rečima nego što je Kruti korstio na CNN. Ne vidim tu ništa novo. Ono što mi se čini važnije je kako je ona nastala i čemu može da vodi, čini mi se da u jednom danu, suzavcem, bojevom municijom, vrlo ozbiljno ranjen evropski plan. I čudi me, moram da priznam, nalazim zanačajan deo odgovornosti zapadnih pregovarača, njihovu odgovornost vidim u tome da su naivno poverovali Vučiću i Kurtiju da će ispunjavati ono što su se saglasili. Vreme je potvrdilo da su kršili sve što su se saglasili. Vučić može da kaže šta hoće, ali znamo ko stoji iza poziva na bojkot“, kaže Jakšić.

Vučić je za CNN rekao da priznanje nezavisnosti Kosova od Beograda više nije tema i da se sada govori jedino o procesu normalizacije odnosa dve strane. Upitan šta treba da se dogodi da Srbija prizna nezavisnost Kosova, Vučić je rekao da to „više nije ni pitanje, jer se u francusko-nemačkom planu govori o procesu normalizacije kao preduslovu za budući napredak Srbije na evropskom putu, što važi i za Prištinu“.

Na pitanje da li priznaje Kosovo kao nezavinu i suverenu državu, Vučić je rekao da Srbija „priznaje Povelju UN i Rezoluciju (1244) UN“, ali da je uvek spremna da razgovara „o svim kompromisnim rešenjima“.

„Uvek smo bili spremni za to. Pravo pitanje je zašto neko pokušava da eskalira situaciju“, kazao je Vučić.

Govoreći o uključenju za CNN, Vučić je u gostovanju na TV Prva rekao da je taj intervju za njega bio „tehnički komplikovan“.

„Ja nisam video voditeljku, samo sam čuo zvuk, ali ne dobro. Više sam naslućivao šta su pitanja, to je bio tehnički problem. Ono što sam mogao da čujem u prethodnom prilogu je bilo mnogo korektnije nego ranije. Ne prosrpski, ali bolje nego ranije“, rekao je.

Jakšić smatra da Amerikanci više nisu spremni da tolerišu dvojicu političara koji misle da je kompromis slabost i kaže da ukoliko se želi doći do rešenja krize mora da postoji „snažan impuls spolja“, a to znači, kako je rekao, „zaoštravanje stava Evrope i Amerike“.

„Evropski dogovor između Srbije i Kosova je jasno definisao da je prostor za manevar mali, da su rokovi kratki, jasno je „rekao“ šta su nagrade i jasno šta su sankcije ako se dogovori ne poštuju. Kosovski Srbi su sami skinuli uniforme povukli se, iz parlamenta, institucija, policije, ostavili su brisan prostor koji je Kurti sada iskoristio i popunio“, rekao je Jakšić.

Nikada u ni jednoj instituciji ni predsednik, nekada premijer, ni bilo ko drugi nije došao i rekao „ovo je plan plan za Kosovo“, i mi zato i ne znamo šta je plan za Kosovo, rekao je Diklić.

„Ja ne vidim kod Vučića da ima neki plan povodom Kosova. Sad se trnutno drži Zajednice srpskih opština. On je rekao na i za CNN „nisam pozvao na bojkot“, pa nije dobro čuo kada je pitan o nezavisnosti Kosova, izbegavao je temu. A da mu neko postavi ta pitanja ovde, odgovorio bi „ja ništa nisam potpisao“, „jedino je važna rezoludija 1244“. Ne može šef države da ima dva jezika, jedan za spoljnu drugu za unutrašnu „publiku. Ja ne vidim plan kod njega. U ovom trenutku je Srbija, zahvaljujući tvrdoglavosi Kurtija, u boljoj poziciji ali i to će imati kraj“, rekao je Diklić.

Pogledajte celu emijisu u kojoj su govorili Diklić i Jakšić: