in

Kako je dokument o Nikoli Petroviću od oznake “interno” postao “poverljivo”

Kako je dokument o Nikoli Petroviću od oznake “interno” postao “poverljivo”

Od prvobitne zloupotrebe službenog položaja optužba protiv policajke iz Valjeva, Katarine Petroviće, je izmenjena u krivično delo odavanje podataka. Ona tvrdi da dokument koji je prosledila Mariniki Tepić nije imao oznaku “poverljivo”, već “interno”.

Policajka je puštena iz pritvora, a posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je Višem sudu podnelo optužni predlog zbog sumnje da je izvršila krivično delo odavanje podataka koji imaju oznaku poverljivo.

Policajki iz Valjeva se kada je uhapšena na teret stavljalo krivično delo zloupotreba službenog položaja, a nakon što je stručna javnost burno reagovala i objasnila da to nije moguće, optužba je izmenjena.

„Ovo hapšenje je nezakonito, određivanje pritvora je nezakonito, vođenje krivičnog postupka je nezakonito. Ovo je ozbiljno kršenje Zakona koje rade specijalizovani državni organi koji znaju šta je korupcija, a rade suprotno od zakona. To je po meni zabrinjavajuće“, istakao je za N1 advokat Sead Spahović.

Policajka Katarina Petrović dokumentovala je sumnje poslanice SSP-a Marinike Tepić da je kum predsednika države Aleksandra Vučića, Nikola Petrović u martu izazvao saobraćajnu nesreću pod dejstvom kokaina i alkohola. Ona nije želela da se brani ćutanjem, niti je negirala delo.

„Ona nije htela da se brani. Nije uopšte htela da izmišlja da je možda otišla do toaleta kada je ostala šifra ulogovana, pa da je to uradio neko drugi. Ona je htela da kaže njima u lice da su joj poslodavci građani ove zemlje, a ne zaštitnici režimske klike“, rekla je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

„Sumnja se da je policajka Katarina P. počinila krivično delo iz člana 98. Zakona o tajnosti podataka, jer je neovlašćenom licu dostavila dokumenta koji su joj povereni i predstavljaju tajne podatke sa oznakom tajnosti ‘poverljivo’“, saopštilo je Više tužilaštvo.

Njen advokat Branko Ivković kaže da je Katarina u svom iskazu rekla da na dokumentu koji je prosledila nije stajalo „poverljivo“ nego „interno“.

Ko je dokument sa saobraćajne nesreće preinačio u tajnu i kada, nije poznato. Slučaj je, u toku popodneva, prebačen iz Beograda u tužilaštvo u Valjevu.

„Ovo je davanje informacije, u stvari dostavljanje dokaza za informaciju koja je već poznata svima. Ja bih prihvatio da je branim u radnom sporu. Mislim da i tu može da bude oslobođena. To što je ona uradila to nije društveno opasno, to nije krivično delo iz Krivičnog zakona. Ovo je jedan postupak koji se vodi po naredbi po komandi i tu se vidi da pravosuđe sve slabije pruža otpor“, rekao je advokat Spahić.

Poslanica Marinika Tepić je ponovila još dva pitanja: da li će izveštaj nemačke privatne klinike u koju je, navodno, predsednikov kum poslao vlas kose na analizu biti uvršten u ovaj slučaj, kao i da li će biti utvrđena sistemska greška na kočnicama na superautomobilu marke Meklaren, kojim je upravljao Nikola Petrović.