in

K-distrikt se nalazi u zaštićenom delu, obaveza države da ga čuva

Arhitekta Marko Radosavljević kaže za N1 da stambeno-poslovni kompleks “K-distrikt”, koji se nalazi ispod Kalemegdana, vizuelno narušava pogled na Dunav i zaklanja pogled sa Dunava na tvrđavu. “Malo je poznato je da je ovaj prostor deo zaštićene celine, kulturnog dobra od izuzetnog značaja, spomenik kulture je od 1965. godine,a granice su od Tadeuša Košćuška, sve do Dunava, pa obalom Dunava do Beton hale”, kaže on.

Dodaje da se prostor budućeg kompleksa nalazi 100 odsto na zaštićenom području Beogradska tvrđava.

„Ako je država zaštitila prostor najvećim stepenom zaštite, obaveza je očuvanje kulturnog nasleđa, pod dva – tvrđava mora da ostane najjači i najdominantniji akcenat u panorami grada. Čak i da gradite, morate da ispoštujete da tvrđava bude dominantna sa obala Save i Dunava“, rekao je.

Radosavljević kaže da je na prostoru gde se gradi K-distrikt uvek nešto nalazilo, u Srednjem veku je tu bilo predgrađe, a u 18. veku barokna tvrđava.

Stambeno-poslovni kompleks nalazi se na prostoru bivše fabrike Beko.

Tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali poručio je na predstavljanju projekta da će poslovno-stambeni kompleks u potpunosti promeniti fizionomiju tog dela grada.

Tagovi