in

Juče dve dojave o bombi na letu Beograd – Moskva

Juče dve dojave o bombi na letu Beograd – Moskva

Urednik portala “European Western Balkans” Nemanja Todorović Štiplija i urednik avijacijskog portala “Tango Six” Petar Vojinović govorili su u Novom danu o situaciji u kojoj se našla naša država, kao i kompanija Er Srbija nakon niza dojava o postavljenim bombama na letovima za Moskvu. Vojinović je otkrio da je samo u toku jučerašnjeg dana bilo dve dojave o bombama na letu za Moskvu, dok je Štiplija ocenio da je EU prećutno ostavila da Er Srbija i Turkiš erlajns i dalje mogu da lete za Rusiju, kao bi postojao koridor za građane koji žele da napuste ovu zemlju.

Podsetimo, juče je ponovo prijavljena lažna dojava o bombi na letu Er Srbije iz Beograda za Moskvu. Prva je stigla istog dana kada je zamenica ministra spoljnih poslova Ukrajine Emine Džepar na tviteru gotovo optužila Er Srbiju za ratno profiterstvo, jer je jedina kompanija koja koja iz Evrope leti za Moskvu. Istog dana još neki evropski političari skenuli su pažnju javnosti na to da je potez srpskog nacionalnog avio prevoznika stav Srbije prema ratu u Ukrajini nedostojan zemlje kandidata za članstvo u EU. Predsednik Srbije odgovorio je da će broj letova za Moskvu koji se gotovo udvostručio biti ubrzo smanjen, ali je podsetio da za prestonicu Rusije leti i Turkiš erlajns koji je ne samo zemlja kandidat za članstvo u EU, već i punopravna članica NATO saveza, koja je se pridružila sankcijama protiv Rusije.

„Za prethodna četiri dana bilo je četiri dojave o bombi. Mi smo juče saznali, ali nismo stigli da objavimo. Juče smo imali dve dojave o bombi, jednu u Beogradu, kada je avion na redovnoj liniji do Moskve u Beogradu dobio dojavu koja je najverovatnije lažna, i kada su nakon odlaganja, avion i putnici otišli su do Moskve, avion se ispraznio, uzeo nove putnike, i u Moskvi je takođe došlo do dojave o bombi za taj let. Dakle, bile su tri dojave u Beogradu, i jedna u Moskvi“, naveo je Vojinović.

On je pojasnio da dojava o postavljenoj bombi ne može da se ignoriše, i da će procedura Er Srbije i ubuduće biti ista. Trenutno ima od jedan do tri letova dnevno, odnosno od 15 do 20 nedeljno, u zavisnosti od potražnje.

“Ono što mi možemo da zaključimo kao laici je da niko nikada nije detonirao bombu u avionu, a da je to pre najavio da će da uradi. Bez obzira na to, bezbednosne službe moraju da uvek reaguju, kao što su sinoće reagovale”, ivrdi Vojinović.

Dodaje da se dojava bombe u avionu u nekim zemljama u pravosudno-krivičnom zakonu tretira mnogo drastičnije nego kod nas.

“Definitivno da se ovde radi o reakciji na celu političku situaciju, i ono što smo saznali od izvora iz kompanije Er Srbije, je da pored ovog, trpi različite vrste pritisaka, koji njoj otežavaju to poslovanje.

“Od hakerskih napada na sajt Er Srbije do pretnje mejlovima menadžmentu, i to nije samo iz Ukrajine, već iz raznih zemalja.”, kazao je Vojinović.

Upitan da li će se ubuduće dojave ignorisati, Vojinović smatra da će kompanija Er Srbija najverovartnije “nešto modifikovati”.

“Moramo da razjasnimo šta se zapravo dešava sa tim letovima. Srbija i Rusija imaju biletaralni dogovor o vazdušnom saobraćaju. Tačno se zna koliko Srbija sme da leti, i koliko Rusija sme da leti. Rusija sada ne može da leti, a Er Srbija, kada je sve u redu, ima pravo da osam puta leti do Moskve. Plus na još nekoliko drugih destinacija u Rusiji. Oni nisu triplirali ili kvadriplirali broj letova, već su duplirali broj letova, onoliko koliko im se to po sporazumu dozvoljava. Reagovali su na isti način kada je slovenačka avio kompanija bankrotirala”, naveo je Vojinović.

Govoreći o profitiranju na ovoj situaciji, on naglašava da Er Srbija nije profitabilna kompanija, kao i da je ovakvo stanje trajalo samo tri nedelje.

“To povećanje broja letova, ne da ne bi Er Srbiji donelo nikakvu zaradu, već zaista nema govora o tome”, naglašava Vojinović.

Objašnjava da uskoro dolazi do promena u redu vožnje, prelazi se na letnji tip letenja, pa bi svakako, zbog obaveza na drugim linijama, broj letova za Moskvu morao da bude smanjen. “I da je sve u redu, oni bi zbog početka letnje sezone to smanjili”, uverava urednik portala TangoSix.

Izvor : N1

On je precizirao da vraćanje aviona na aerodrom nakon dojave o bombi ne košta, igrom slučaja mnogo, ali da svakako predstavlja gubitak za kompaniju.

Štiplija ocenjuje da je EU od početka imala stav da moraju da postoje određeni avio koridori sa Moskvom.

“Mislim da je zbog toga prećutno ostavljeno da Er Srbija i Turkiš erlajns i dalje mogu da lete za Rusiju. Tamo i dalje ima evropskih studenata, kao i ljudi koji treba da se vrate u zapadne zemlje. Ovo je ostavljeno prećutno da postoji neki koridor za letove tih ljudi”, smatra Štiplija.

Podseća da EU ne može da zabrani Er Srbiji da leti, i da postoji mogućnost da se kompanijama koje lete za Moskvu zabrani prelet preko zemalja Evropske unije.

“Ali bi to značilo da EU uvodi sankcije nama i Turskoj. A to se neće desiti. Tako da su svi ti pozivi da Er Srbija prestane da leti za Moskvu sa neke ‘moralne’ strane”, kazao je Štiplija.

Vojinović ocenjuje kao najdrastičniju opciju u sadašnjem momentu, da osiguravajuće kuće podignu premije osiguranja za avione i putnike za letove iz Beograda do Moskve, i da bi Er Srbija verovatno donela odluku o prestanku letenja sa Rusiju.

Štiplija podseća da od najviših predstavnika Evropske unije nismo čuli zahteve za prekidom letova, i pretpostavlja da će tako i ostati.

On je podsetio da je Srbija dobila kritike od EU zbog toga što se nije usaglasila sa sankcijama koje su uvedene protiv pojedinaca iz režima Vladimira Putina.

“Ovde je sistem sankcija potpuno drugačiji od onih koje su bile uvedene protiv naše zemlje, i ako ste primetili, kada svi evropski političare govore, oni i dalje ne govore o Ruskoj federaciji, nego o Putinu i njegovoj okolini. Oni ne žele da izjednače rusku državu i narod sa Putinom. Ovo je situacija posle mnogo godina u kojoj imamo puno jedinstvo evropskog kontinenta”, precizira Štiplija.

On je pretpostavio da će Srbija, zbog zahteva EU, možda i uvoditi određene “male” sankcije protiv pojedinaca iz Rusije, ali da te sankcije neće mnogo “naljutiti” Putina.

Najnovije informacije pratite na stranici RAT U UKRAJINI.