in

Josipović i ostali oslobođeni optužbe za genocid u Srebrenici

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu Tužilaštva BiH i potvrdio presudu kojom se Miodrag Josipović i ostali oslobađaju optužbi za genocid u Srebrenici, objavila je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Dragan Gotovac, branilac prvooptuženog Miodraga Josipovića, i Aleksandar Lazarević, branilac trećeoptuženog Dragomira Vasića, potvrdili su da je žalba Tužilaštva odbijena i da je doneta konačna presuda.

U nedostatku dokaza, Sud BiH je u novembru prošle godine prvostepeno oslobodio Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića optužbi za učešće u delimičnom istrebljenju bošnjačkog stanovništva Istočne Bosne.

„Tužilaštvo nije dokazalo prisustvo namere optuženih za istrebljenje“, kazala je tada predsedavajuća sudskog veća Minka Kreho, dodajući da prisustvo policije na određenim lokacijama nije bilo dovoljno za osuđujuću presudu.

Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbednosti u Bratuncu, Tešić zamenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić načelnik zvorničkog Centra javne bezbednosti, Zoljić komandant Posebnih jedinica policije (PJP), a Pantić bivši komandir Prve čete PJP-a.

Vasić je oslobođen optužbe za izvršenje genocida, a ostala četvorica za pomaganje u genocidu.

Tagovi