in

Još nema informacija o nestalom laviću u Budvi, potraga pomoću termalnih kamera

Snježana Malić Limari, voditeljka programa divljih vrsta i staništa Svetskog fonda za prirodu, izjavila je za N1 da još nema informacija o nestalom laviću u Budvi, kao i da se pretraga vrši uz pomoću termalnih kamera, a da se do sada prijavilo za traganje oko 60 volontera. “Verovatno će se pronaći za nekoliko dana”, istakla je ona.

Podsetimo, u Crnoj Gori već nekoliko dana traje potraga za odbeglim mladuncem lava, koji je bio u privatnom vlasništvu u Budvi i najverovatnije je žrtva krijumčarenja životinja.

„Lavić se može odvojiti i nakon dva nmeseca. Ima vrlo okrutnih primera šta ljudi rade životinjama. Postoje izveštaji da se na globalnom nivou vrši krijumčarenje velikog broja lavića zbog profita“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, ovakvi slučajevi na našim prostorima ne dešavaju se često.

“Ovakvi slučajevi kod nas nisu česti. Naša organizacija koja deluje u osam zemalja, od Slovenije do Albanije, upravo učestvuje u jednom projektu zaštite divljih vrsta u Evropi, kako bi se ovakve situacije što ređe događale. Što se tiče slučaja iz Crne Gore, informacije u čijem je vlasništvu bio lavić još nisu poznate. Na puno pitanja se mora odgovoriti pre donošenja bilo kakvog zaključka, pre svega odakle je lav, da li je iz privatnog legalnog uzgoja, ili je iz Indije ili Afrike”, rekla je ona.

Pojašnjava da je tema čuvanja lavova uređena Međunarodnom konvencijom o trgovini divljim vrstama biljaka i životinja (CITES), i skoro sve zemlje na svetu su njen potpisnice, a ona ima vrlo stroge propozicije.

Ona kaže da se ovaj lavić nalazi na dva spiska za zaštitu divljih životinja, kao i da dozvole za čuvanje ovakvih životinja daje u svakoj državi poseban organ koji se bavi CITES konvencijom.

Prema informacijama koje ima, dozvola za čuvanje ovog lava u Crnoj Gori nije izdata nikakva dozvola, ali da ne postoje nikakve dodatne informacije.

“Da se izdala potvrda ili dopuštenje, to bi bilo vidljivo kod carinske inspekcije, prilikom prelaska granice. Nema nikakvih tragova o tome. I vrlo verovatno da je reč o ilegalnoj aktivnosti”, kazala je Malić Limari.

Konstatuje da se radi o veoma unosnom poslu, i da je prema zvaničnim podacima, krijumčarenje životinja četvrta po zaradi na listi kriminalnih aktivnosti.