in

Još jedno odlaganje pripremnog ročišta za Jovanjicu 2

Pripremno ročište za suđenje u postupku poznatijem kao “Jovanjica 2”, ponovo je odloženo, kako N1 saznaje, na ročištu se nije pojavio jedan od okrivljenih iz zdravstvenih razoga. Novo ročište je zakazano za 8. april.

Već gotovo 10 meseci odlaže se pripremno ročište u postupku Jovanjica 2. Ovog puta razlog je to što se na ročištu nije pojavio jedan od okrivljenih.

To je za N1 potvrdio advokat Jugoslav Tintor, branilac okrivljenog Radovana Bojovića.

Ročišta su do sada odlagana zbog niza različitih razloga – nepojavljivanja nekog od advokata odbrane, zatim uoči jednog ročišta prvookrivljeni Predrag Koluvija otkazao je punomoćje svim svojim braniocima. Razlog za odlaganje bio je i taj što je na jednom od ročišta traženo izuzeće postupajućeg sudije, što je kasnije odbijeno. Često se i neko od okrljivljenih nije pojavio u sudu zbog zaraze koronavirusom ili smrtnog slučaja u porodici.

Prvookrivljeni u ovom postupku, kao i u Jovanjici 1, je Predrag Koluvija, vlasnik imanja Jovanjica na kom je u novembru 2019. godine pronađena najveća plantaža marihuane u Evropi. Njega obe optužnice označavaju kao organizatora kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu.

Osim Koluvije, u Jovanjici 2, je još osmorica okrivljenih, među kojima su uglavnom pripadnici policije i bezbednosnih službi koji se sumnjiče da su bili Koluvijin “prsten zaštite” i da su mu dok je ilegalno uzgajao marihuanu, pribavljali poverljive informacije iz policije, falsifikovane službene isprave, kao i specijalne policijske registarske tablice.

Izvor : N1

Ranije predlog zamenika tužioca za organizovani kriminal Saše Drecuna, je bio da se dva predmeta u slučaju Jovanjica spoje u jedan, kako bi se izbegla opstrukcija.

Odluku o tome razmatraće sudsko veće, ali tek kada se konačno i završe pripremna ročišta u Jovanjici 2. U ovom trenutku ova dva postupka su u različitim fazama jer glavni pretres u Jovanjici 1 traje već godinu i po dana, a u Jovanjici 2 ni pripremno ročište nije završeno.

Predrag Koluvija uhapšen je 13. novembra 2019. godine kada ga je na auto-putu Beograd-Niš u njegovom „audiju“ zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istoga dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je zaplenjeno 650 kilograma osušene marihuane i više od 65.500 stabljika kanabisa.

Inače po zakonu, pripremno ročište je zatvoreno za javnost i tek kad se ono završi može da počne glavni pretres koji je javan i mogu da mu prisustvuju novinari.

Naredni termin za pripremno ročište zakazan je za 8. april 2022. godine.