in

Još jedan dan do kraja školske godine: Šta se za sada zna

Još jedan dan do kraja školske godine: Šta se za sada zna

Do kraja školske godine ostao je još jedan dan. Odluku o tome Vlada je donela preko noći – prošlog četvrtka.

Roditelji, učitelji, nastavnici jednoglasno poručuju da su i dalje zbunjeni celom situacijom i da još uvek nemaju precizne informacije kako će se nastava završiti i kada će ocene biti zaključene. Iz resornog ministarstva za N1 ne odgovaraju zbog čega je doneta odluka da se drugo polugodište završi ranije.

Prva smena đaka odlazi, druga dolazi. Danas je za sve njih u Osnovnoj školi Branko Radičević uobičajeni školski dan – već sutra – se pozdravljaju – jer školu završavaju dve nedelje ranije. Neki su zbog toga srećni, neki zabrinuti – jer kažu ne znaju kako će završiti razred, zato što im ocene nisu zaključene.

Roditelji poručuju da su zbog cele situacije zbunjeni.

„Niko mi ništa još nije rekao, verovatno će sutra da saopšte“, kaže jedna majka i dodaje da su roditelji iznenađeni ovom odlukom“.

„Kako će se obaviti ispitivanja, zaključivanje ocena za još dve nedelje praktično kako je predviđeno planom to niko nije napisao niti mi bilo šta znamo, ja znam da moja ćerka sutra ima pismeni iz matematike – kad će to biti ocenjeno, ko će to uneti u dnevnik – kako će se zaključiti sutra ocena za pismeni koji se sutra obavlja – ja ne znam“, ističe jedan od roditelja.

Osim roditelja, zbunjeni su i prosvetari. Zaposleni u nekim školama kažu da i dalje nemaju informacije kako će izgledati kraj drugog polugodišta i na koji način će ocene biti zaključene.

Pored novonastale situacije zbunjuje ih i to što je Vlada odlučila da ocene moraju da budu zaključene do 6. juna, a da đaci mogu da ih popravljaju u naredne dve nedelje.

„Ja mislim da je ovo dodatno pravljenje haosa u jednoj histeriji u kojoj se mi u obrazovanju nalazimo tako da možda i ne treba da nas čudi s obzirom na to ko i kako donosi odluke“, kaže Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Na pitanje N1 kako se završava sutra školska godina, kaže da se ni to ne zna, zato što ona se završava, ali se ne završava, znači za neke se završava, a za one druge koji žele da poprave ocene ona se ne završava.

„Tako da ne mogu konkretno da kažem šta će biti sutra – sutra će biti kao i danas – potpuni haos“, navodi Janković.

Zbog čega je doneta odluka da se školska godina završi ranije – još nije poznato. Iz Ministarstva prosvete na to pitanje N1 nisu odgovorili, kao ni šta znači da ocene mogu da se popravljaju do 20. juna, ako pre toga moraju da budu zaključene.

Predstavnici prosvetnih sindikata kažu – da je trenutna situacija – najbolje pokazala dokle je došao prosvetni sistem, iako, na probleme upozoravaju godinama.

„Naš problem u prosveti odavno i jeste što nastavnik nije nastavnik, dete nije dete, a roditelj nije roditelj, nego smo svi mi izmešali te uloge – pa dete preuzima ulogu roditelja, a roditelji se uglavnom izdiru na nastavnike, tako da tu niko ni sa kim ne posreduje i vrlo smo loše organizovani – drugim rečima mi nemamo prosvetni sistem – mi imamo jednu kombinaciju svega i svačega koju nazivamo sistemom, ali to nije sistem“, objašnjava Janković.

U dopisu Ministarstva prosvete koji je poslat svim školama se navodi da škole najkasnije do 20. juna mogu da održavaju vannastavne aktivnosti koje između ostalog podrazumevaju i nastavu u prirodi.