in

Još 15 policajaca iz Hrvatske pozvano za srpsku vojsku

Još 15 policajaca iz Hrvatske pozvano za srpsku vojsku

U Srbiji, kao ni u Hrvatskoj, od 2011. nema obaveznog vojnog roka, ali punoletni srpski državljani upisuju se u vojnu evidenciju kako bi ih mogi pozvati u rezervni sastav. To važi i za pripadnike srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj koji, osim hrvatskog, poseduju i državljanstvo Srbije i ko zna koliko ih se već nalazi u vojnoj evidenciji Srbije, piše Novi list.

Međutim, nedavno je ovo postalo tema u Hrvatskoj zato što je javnost saznala za slučaj policajca (21) iz Mirkovaca pored Vinkovaca, koji se u novembru prošle godine u Sremskoj Mitrovici upisao u srpsku vojnu evidenciju. Čini se da nije bio oduševljen time jer je prethodno od 2019. ignorisao tri poziva koja su mu stigla, ali na kraju je svoju dužnost kao srpski državljanin ispunio možda i zbog novčane, pa čak i zatvorske kazne koje su mu pretile, navodi Novi list.

U MUP-u su nekako saznali šta je učinio i protiv njega je pokrenut postupak “radi preuzimanja poziva za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije, bez da je o tome obavestio svog neposredno nadređenog rukovodioca”. Dok taj postupak traje, mladić je udaljen iz službe koju je obavljao na graničnom prelazu Tovarnik.

Hrvatski suverenisti tvrde da je još petnaestak policajaca s područja policijskih uprava osječko-baranjske i vukovarsko-srijemske koji su i državljani Srbije od oktobra primilo poziv kakav je policajcu iz Mirkovaca prouzrokovao nevolje i u petak su zbog toga zatražili sazivanje sednice saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost.

“Informacija je to koja kola među policijskim službenicima i mi smo je odlučili objaviti. Slučaj s kojim je javnost upoznata sigurno nije izolovan. Veliki je problem što u našem MUP-u ne raspolažu podacima o tome koji policajci imaju dvostruko državljanstvo, to je neverovatno“, rekao je Novom listu predsednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček.

Za njega nije sporan upis u vojnu evidenciju Srbije samo hrvatskih policajaca koji su nosioci i srpskog državljanstva nego uopšteno svih pripadnika srpske nacionalne manjine koji poseduju dvostruko državljanstvo.

“Apsurdno je da se neko ko živi u jednoj državi upisuje u vojnu evidenciju druge države, ne odnosi se to samo na pripadnike MUP-a. Čemu to? Znači li da bi ti ljudi bili voljni da ratuju za drugu državu? Meni je to nepojmljivo. Ali, zahtev za sednicu Odbora za nacionalnu sigurnost uputili smo konkretno u vezi s policajcima koji imaju srpsko državljanstvo, nije mi jasno da naše službe nisu reagovale na te pozive koji njima dolaze iz Srbije. Ogroman je to sigurnosni propust, imate, dakle, možda policajaca kojima su u Hrvatskoj dostupne osetljive informacije o svima nama, a istovremeno su u vojnoj evidenciji Srbije i mogli bi ih jednom mobilisati”, naglašava Pavliček.

Predsednik Odbora na nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić (SDP) kazao je da će s ovom inicijativom postupiti kao i sa svim sličnim dosada. Prvo će zatražiti izveštaj MUP-a, a potom će odlučiti o tome hoće li sazvati sednicu tela kojem je na čelu.

Pupovac svestan specifičnosti situacije

N1

I predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac je svestan specifičnosti ove situacije.

“Ima i Hrvata koji žive u Srbiji s dvostrukim državljanstvom, srpskim i hrvatskim. Stoga je nužno da dve države razgovaraju kako bi se definisalo primarno i sekundarno državljanstvo, na osnovu kojeg se stiče vojna obveza, šta to onda uključuje i pozive ovakve vrste, a na osnovu kojeg ne. Pripadnik hrvatske policije, vojske ili zaposleni negde drugde u državnoj upravi, a poseduje dvostruko državljanstvo, sasvim sigurno se ne bi trebalo da se nađe u ovakvoj situaciji. Onaj ko se sada ipak nađe, kao što je taj mladi policajac, morao bi znati da je u koliziji s državom u kojoj živi i da to predstavlja probem. Nažalost, taj mladić nije to znao ili je zanemario, možda se nije ni s nekim posavetovao i ušao je tako u zonu rizika”, rekao je predsednik SDSS-a.