in

Joanikije pozvao da se na ustoličenje dolazi autobusima i da se poštuju mere

Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije pozvao je sve vernike, koji žele da prisustvuju ustoličenju, da na Cetinje doputuju isključivo autobusima, zbog malog prostora za parking, a i bezbednosne situacije.

Preporuke Odbora za ustoličenje saopštio je sveštenik Slobodan nakon liturgije u Hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru.

Joanikije, vladika Joanikije

Preporuke su objavljene u jeku tenzija oko ustoličenja, koje je najavljeno za 5. septembar i kome se oštro protivi deo crnogorske javnosti.

On je kazao da će prevoz će biti organizovan u svakom gradu.

„Zbog bezbednosne situacije brojne ulice će biti zatvorene, a Cetinje ima dosta oskudan prostor za parking“, dodao je Zeković, prenosi portal Dana.

Preporuke mitropolita su takođe da se maksimalno ispoštuju sve preporuke i mere Instituta za javno zdravlje (IJZ).

„Potrebno je imati potvrde o vakcinaciji, potvrdu o PCR testu, negativni antigenski test ili potvrdu o preležanom virusu. Budimo dostojanstveni kao što smo bili, budimo isti onakvi kao na litijama, budimo odgovorni i da damo svoj doprinos da ovaj svečani čin bude za pamćenje“, poručio je Zeković.

Sednica Saveta za odbranu i bezbednost, na kojoj će se raspravljati o bezbednosnoj situaciji u kontekstu najavljenog ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija zakazanog za 5. septembar na Cetinju, biće održana sutra.

O bezbedonosnoj situaciji su danas razgovarali i premijer Zdravko Krivokapić i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan.

Ocenjeno je da bezbednosna situacija na Cetinju nije zadovoljavajuća i da su svi društveni subjekti dužni da pokažu odgovoran odnos prema miru, toleranciji, dijalogu, evropskim vrednostima i planiranom ekonomsko – privrednom progresu.

Veliki broj građana okupio se u nedelju na Cetinju u znak protesta zbog ustoličenja Joanikija, zakazanog za 5. septembar na Cetinju. Organizatori protesta, grupa građana, traži da ustoličenje Joanikija bude na nekom drugom mestu, a ne u Cetinjskom manastiru, sedištu Mitropolije.