in

Joanikije da ustoličenje organizuje negde drugde

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan pozvao je mitropolita Joanikija da, kao duhovnik, pozove vernike na smirivanje tenzija i da, uzimajući u obzir celokupnu situaciju, čin ustoličenja organizuje van Cetinja.

„Izazovna vremena traže mudre odluke i kompromise radi opšteg dobra. Taj čin bi, po mom sudu, bio znak da kao društvo i pojednici napredujemo ka istinskoj zajednici građana u kojoj se uvažavaju i poštuju različitosti“, rekao je Kašćelan, a prenose Vijesti.

Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) je danas saopštila da će se ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija obaviti na Cetinju 5. septembra bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira.

Kašćelan je rekao da je ustoličenje Joanikija „značajno političko-religijsko pitanje koje je dodatno polarizovalo crnogorsko društvo i znatno podiglo verske i nacionalne tenzije, preteći da ugrozi javni red i mir, i ukupnu bezbednost“.

„Javne vlasti moraju obezbediti doslednu primjenu Ustavom garantovanih prava i sloboda u skladu sa načelima demokratije i sekularnog uređenja države“, kazao je Kašćelan u obraćanju odbornicima Skupštine Cetinja.

On je dodao da građanima, bez obzira na njihovu versku, etničku ili nacionalnu pripadnost, mora biti omogućeno uživanje prava na slobodu misli, savesti i veroispovesti, prava na slobodu mišljenja i izražavanja, te prava na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja.

Tagovi