Jeremić: Glas Srbije za članstvo Albanije u SB UN predstavlja neoprezan korak

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Danu uživo da “niko predsedniku nije postavio pitanje zbog čega je 11. juna Srbija glasala za članstvo Albanije u Savetu bezbednosti”. “Albanija je 11. juna izabrana za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN za 2022. i 2023. godinu sa glasom Srbije. Glas Srbije za članstvo Albanije u Savetu bezbednosti predstavlja u najmanju ruku izuzetno neoprezan korak, eto takvu vrstu pitanja niko nije imao priliku da pita predsednika”, kaže on.

Govoreći o predsednikovom obraćanju u Skupštini, rekao je da mu je jedna slika, pre početka govora, bila paradigmatična – višeminutni aplauz.

„Mislim da nije bilo nikakvih novih informacija, naravno nisu se osvrnuli ni predsednik, a ni oni koji su posle toga diskutovali na prethodnih osam godina dijaloga u Briselu i činjenice da je Srbija jedan po jedan atribut suvereniteta na severu predavala, a da zauzvrat ono što je tražila nije dobila, a to je ZSO“, kaže on.

Ističe da su ono što je govorio predsednik bila „više ili manje opšta mesta“.

„Kako je jako teško, kako se mogu očekivati veliki pritisci, ali i da velike sile neće nikad odustati od nezavisnosti Kosova, to je po meni jedina novina koju je on saopštio. Kada strane sile kažu ‘nikad’ to treba uzimati sa zrnom soli“, kaže Jeremić.

Prema njegovim rečima, niko predsedniku nije postavio pitanje zbog čega je 11. juna Srbija glasala za članstvo Albanije u Savetu bezbednosti.

„Albanija je 11. juna izabrana za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN za 2022. i 2023. godinu sa glasom Srbije. Članstvo jedne zemlje u Savetu bezbednosti znači niz privilegija koje ta zemlja ima. Neko će reći ‘kakve veze ima što je Albanija član SB kad tamo imamo Rusiju i Kinu koje imaju pravo veta, ali doći će na agendu SB i neke druge teme koje će biti važne nekim trećim zemljama, gde neće biti veta, gde će biti preglasavanja i gde će Albanija imati izuzetno skupocen glas, tada bi Albanija taj glas mogla da trampi za podršku te neke treće zemlje za svoju agendu u nekoj drugoj oblasti, u nekom drugom forumu, recimo kada dođe sledeće glasanje za članstvo Kosova u Unesku… Glas Srbije za članstvo Albanije u Savetu bezbednosti predstavlja u najmanju ruku izuzetno neoprezan korak, eto takvu vrstu pitanja niko nije imao priliku da pita predsednika“, kaže on.

Kako je rekao, „periodu nakon pada vlasti treba da se pristupi drugačije nego posle 5. oktobra“.

„Zabrana rada SRS, sve što je iz nje nastalo, uključujući SNS, kao i SPS, njima mora biti zabranjen rad, postoje i u Ustavu imate jedan konkretan član koji kad čitate prosto vidite SNS, SRS i SPS, samo je pitanje primene postojećih akata. Promena situacije u pravosuđu, kao i lustracija u pravosuđu je važan element onoga što treba da se uradi“, kaže on.