in

Jedno od najvećih izletišta i područje pod zaštitom zatrpano divljim deponijama

Među skoro tri hiljade divljih deponija širom Srbije, neretko se neke nalaze i u zaštićenim delovima poput šuma i izletišta. Nekoliko takvih deponija u Lipovačkoj šumi u opštini Čukarica, koja je jedno od najvećih beogradskih izletišta i područje pod zaštitom.

„Ovo je jedno od omiljenih izletišta i planinara s obzirom na to da su ovde često održavaju planinarske šetnje i planinarske ture. Na jednoj od takvih planinarskih tura sam i primetila ove deponije u zaštitećnom području. Upravo prolazimo pored jedne takve i vidimo stari nameštaj, gume i druge vrste otpada koji su nesavesni građani odložili. Ovaj otpad godinama stoji ovde, raspada se i tako zagađuje šume. Ovih deponija ima i u samoj šumi, ne samo pored puta, nažalost“, rekla je za N1 ekološka aktivistkinja Milica Lukić.

Istakla je da nadležni ne reagujuju i da je do sada više puta prijavljivala deponije, ali da je nakon emitovanja jedne od najvećih divljih deponija u naselju Železnik na televiziji N1, sutradan dobila odgovor inspekcije da će izaći na teren. Ali da nakon mesec dana ta deponija i dalje nije uklonjena.

Izvor : N1

Kada je u pitanju smeće u ovoj šumi i to je, tvrdi, nekoliko puta prijavljivala.

“Lipovačka šuma se od 2013. godine nalazi pod zaštitom, kao zaštićeno područje treće kategorije za Grad Beograd. Bez obzira što zakonski postoji režim zaštite koji obuhvata ovo područje, kao što vidimo to za građane uopšte ne predstavlja problem. Lipovačka šuma je vredna šuma hrasta, cera i sladuna, a hrast je kao vrsta generalno jako ugrožen u Srbiji. Ovo smeće može da ugrozi i životinje koje se ovde nalaze, smeće se gomila godinama. Tu je i potok koji je ugrožen. Iako opštine Barajevo i Čukrica ovo predstavljaju kao područje od izuzetnog značaja za razvoj izletničkog i sportsko – rekreativnog turizma, mi se prema tome ne odnosimo tako” naglasila je ekološka aktivistkinja Milica Lukić.

Tagovi