in

Jedino što Srpska lista može je da izađe iz Vlade Kosova

Komentarišući najavljene “dalekosežne posledice” odluke Prištine da ne dozvoli Srbima da glasaju 3. aprila, gosti N1 kažu da je jedino što Srpska lista u tom smislu može da učini – izlazak iz Vlade Kosova. Međutim, to bi bilo kontraproduktivno, kaže politikolog Stefan Surlić. Srpska lista je više puta najavljivala izlazak iz vlade, pa se to nije desilo, podseća Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

“Plate se ne napuštaju… Kurti očigledno ume da sa njima trguje ispod sena, nešto što mi ne vidimo”, rekao je Janjić u Danu uživo na N1.

On smatra da nije bilo velikog pritiska na kosovskog premijera Aljbina Kurtija da omogući da se održe srpski izbori 3. aprila na Kosovu.

Stefan Surlić kaže da najavljene “dalekosežne mere” kao odgovor Prištini vidi kao “nešto što nije poželjno u ovom trenutku”, naročito zbog krize u Ukrajini.

“Jedino što ja vidim je izlazak (Srpske liste) iz institucija, ali mislim da je taj eventualni izlazak kontraproduktivan, pogotovo u ovom trenutku”, ocenio je on.

Kako kaže, “činjenica je” da građani koji imaju državljanstvo Srbije “imaju apsolutno pravo da glasaju na ovim izborima i ne postoji nikakav argument u prilog Vladi Kosova i Crne Gore da zabrane učešće srpskih glasača”.

Surlić smatra da te odluke ne doprinose ni integraciji stanovništva.

Za odluku Crne Gore da ne dozvoli glasanje kaže da je za unutrašnju upotrebu, dok Aljbin Kurti “ima radikalnu nacionalističku politiku” koja se ogleda u tome da predstavlja Srbiju kao pretnju, “malu Rusiju” i govori da će možda napasti Kosovo.

Dušan Janjić kaže da je očigledno da Kurti i kosovska predsednica Vjosa Osmani hoće da iskoriste krizu u Ukrajini, ali da ne treba zanemariti poruku koju im je poslao predsednik SAD Džo Bajden – da ne mogu preko reda.

Komentarišući izjavu portparola EU Petera Stana da je odluka vlasti na Kosovu o izborima suprotna posvećenosti evropskom putu, Janjič kaže: “Ne mogu tu birokratiju da slušam a kamoli da komentarišem”.

Surlić smatra da kosovski Srbi “percipiraju ove izbore kao osnovno pravo, a osporavanje toga unosi nemir, osećanje nesigurnosti i neostvarenosti na Kosovu”.

Ocenjuje da “dalekosežne posledice” mogu doći kao posledica odsustva dijaloga Beograda i Prištine.