in

Jedina stabilna koalicija PES i DPS, pitanje da li je moguća

Jedina stabilna koalicija PES i DPS, pitanje da li je moguća

Pokret Evropa sada (PES) Milojka Spajića i predsednika Crne Gore Jakova Milatovića osvojio je 25,6 odsto glasova na jučerašnjim vanrednim izborima i 24 od 81 mandata, dok je koalicija oko Demokratske partija socijalista (DPS), koja je vladala Crnom Gorom tri decenije, druga sa 23,3 odsto podrške i 21 mandatom, pokazuju preliminarne projekcije rezultata izbora Centra za monitoring (CeMi) na osnovu 99 odsto obrađenih glasova.

Kao drugu moguću varijantu za sastavljanje vladajuće koalicije profesor i bivši diplomata Vesko Garčević vidi manjinsku vladu koju bi činili Pokret Evropa sad i stranke manjinskih naroda, uz podršku koalicije oko Demokratske partije socijalista.

„Jer ne verujem da PES želi DPS u vladi, ali bi ‘preživeli’ da imaju manjinsku vladu uz podršku DPS-a. Treba imati u vidu da PES čekaju unutrašnji problemi za šta god da se odluče“, rekao je profesor.

Treća opcija tehnički, za Garčevića, može biti Pokret Evropa sad i Ura, premijera Dritana Abazovića.

„To je najčešće najavljivana opcija ali će nakon teških reči u kampanji biti komplikovano da se dogovori koalicija sa Demokratama i Građanskim pokretom URA“.

Garčević je rekao da ne isključuje da Pokret Evropa sad pokuša da pregovara samo sa Demokratama a da isključi URA.

Tagovi