in

Jahta zvanično nije Abramovičeva, on nije na listi EU

Jahta zvanično nije Abramovičeva, on nije na listi EU

Superjahta “Solaris” koja je u ponedeljak popodne isplovila iz Tivta i Boke, nije zvanično registrovana na ime ruskog oligarha Romana Abramoviča, niti je on u tom trenutku bio pod sankcijama Evropske unije (EU), saopšteno je iz ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore.

Kako je za RTCG saopšteno iz MVP, nema pravnog osnova da bi se u tom slučaju reagovalo.

„Iako nije na listi EU sankcija, proveren je status ove jahte, uz traženje mogućnosti da se reaguje. Ponuđena je sva dokumentacija. Sama jahta zvanično nije na ime Abramoviča. On nije na listi EU sankcija“, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako je ukazano, Crna Gora ne primenjuje bilateralne sankcije Ujedinjenog Kravljevstva, imajući u vidu utvrđene ciljeve usklađivanja sa spoljnom politikom Evropske unije.

“Kad ga Evropska unija stavi na listu sankcija onda lice sa tog spiska, imaće restriktivne mere. Važno je reći da sve i kad neko lice bude na listi može da se reaguje u odnosu na imovinu koja je zvanično njegovo vlasništvo”, naveli su iz ministarstva.

Crna Gora se pridružila sankcijama EU

Izvor : REUTERS/Stevo Vasiljevic

Vlada Crne Gore se deklarativno pridružila sankcijama EU protiv Rusije, zbog invazije na Ukrajinu ali još nije donela formalnu odluku koja bi omogućila operacionalizaciju tih sankcija.

Prema Zakonu o međunarodnim restriktivnim merama, ministarstvo vanjskih poslova (MVP) predlaže restriktivne mere, koje vlada mora zvanično potvrditi pre implementacije. Nakon odluke, vlada šalje spisak mera državnim institucijama koje su zadužene da ih sprovedu.

Sankcije EU, na čije se sprovođenje obavezala Crna Gora, obuhvataju i zamrzavanje sredstava i ekonomskih resursa, zatvaranje vazdušnog prostora za ruske avione, zabranu ruskih vladinih medija, te zamrzavanje imovine 53 pravna i 680 fizičkih lica.

Crna Gora je od 4. marta zatvorila vazdušni prostor za ruske avione, ali nije zabranila ruske državne medije. O potencijalnom zamrzavanju ruske imovine nema zvaničnih informacija.

Ne zna se da li ruski državljani kojima je EU uvela sankcije imaju imovinu i finansijska sredstva u Crnoj Gori.

U međuvremenu je Centralna banka Crne Gore (CBCG) saopštila da nije zabranila otvaranje računa fizičkim i pravnim licima sa teritorije Ruske Federacije, jer za to nije nadležna.

Precizirali su da odluku o uvođenju svih vrsta restriktivnih mera donosi Vlada Crne Gore.