in

Izveštaj BTI: Korupcija pruža prostor za široke klijentelističke mreže u Srbiji

U izveštaju Bertelsmanovog indeksa transformacije o Srbiji navodi se da “parlamentarni nadzor nad izvršnom vlašću ostaje ograničen, slabeći demokratsku odgovornost”. Sumirajući izveštaj u jednoj rečenici, naveli su da “korupcija pruža prostor za široke klijentelističke mreže u Srbiji”.

Kako se navodi u izveštaju Bertelsmanovog indeksa transformacije, u periodu 2019-2020, politički sistem Srbije nastavila je da karakteriše dominacija jedne političke stranke – Srpske napredne stranke. Godine 2020. održani su parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, uprkos velikom riziku koji je predstavljala pandemija kovida-19. Zbog bojkota izbora od strane glavnih opozicionih partija, Srbija ima parlament bez prave opozicije, navodi se u izveštaju.

Kako se dodaje u izveštaju, zbog pandemije, privreda je tokom 2020. godine pala za 1,5 odsto, ali se očekuje brz oporavak. Međutim, nezaposlenost i nejednakost prihoda su visoki, a skoro četvrtina ljudi je u opasnosti od siromaštva i socijalne isključenosti; sedam odsto stanovništva živi u apsolutnom siromaštvu.

Parlamentarni nadzor nad izvršnom vlašću ostaje ograničen, slabeći demokratsku odgovornost, navodi se. Pravosuđe nije oslobođeno političkog uticaja i opterećeno je neefikasnošću, nepotizmom i korupcijom. Iako je vlada uvela nekoliko važnih ekonomskih i fiskalnih reformi od 2014. godine, spor ekonomski rast predstavlja ozbiljan problem za društvo, navodi se u izveštaju BTI.

Ceo izveštaj pogledajte na sajtu BTI.

Prvi put od 2004. godine takozvani Bertelsmanov indeks transformacije (BTI) beleži više autokratskih nego demokratskih država u svetu, preneo je Dojče vele i ukazuje da su aktivisti civilnog društva često poslednji bastioni u borbi protiv autokratije.

Tagovi