in

Izručenje Miloševića Hagu će ostati trajna mrlja na savesti Srbije

Izručenje Miloševića Hagu će ostati trajna mrlja na savesti Srbije

Izručenje Slobodana Miloševića Haškom tribunalu ostaće trajna mrlja na savesti Srbije, izjavio je predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, povodom godišnjice Miloševićeve smrti i ocenio da će oni koji su to učinili biti na “večnom stubu srama srpske istorije”.

„Mi se trudimo da sačuvamo sećanje na Miloševića kao osnivača SPS“, rekao je Dačić i istakao da je u Miloševićevo vreme Vojvodina vraćena u ustavnopravni sistem Srbije, da je potpisan Dejtonski sporazum i doneta Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Prema njegovom uverenju, da Vojvodina ustavnim amandmanima nije vraćena u ustavnopravni sistem Srbije, ona bi verovatno pošla putem Kosova.

Stvaranje Republike Srpske i Dejtonski sporazum su najviše istorijsko dostignuće Srba posle Prvog svetskog rata, a rezolucija 1244 je bolje rešenje nego prihvatanje ultimatuma iz Rambujea, smatra Dačić i napominje da iz svega ovoga treba izvući i određene pouke za ponašanje u budućnosti.

“Mi smo pomagali njegovu odbranu. Miloševićevo izručenje Tribunalu u Hagu je trajna mrlja na savesti Srbije”, precizirao je on i ukazao da ne vidi da je država od toga imala ikakav boljitak.

Šesnaest godina od smrti Slobodana Miloševića

Bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević umro je na današnji dan pre 16 godina u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, gde mu je suđeno za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Milošević je umro 11. marta 2006. godine u Sheveningenu, a sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

Milošević je rođen 20. avgusta 1941. godine u Požarevcu, gde je završio gimnaziju, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Na prvim višestranačkim izborima, decembra 1990. godine, izabran je za predsednika Srbije, a nešto ranije iste godine za prvog predsednika Socijalističke partije Srbije, nastale ujedinjenjem Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije.

Na čelu SPS nalazio se do smrti.

Haški tribunal objavio je 27. maja 1999. godine optužnicu protiv Miloševića. Uhapšen je 1. aprila 2001. godine, a izručen Tribunalu 28. juna iste godine.