Izmene Zakona predstavljaju havariju visokog obrazovanja

Redovni profesor Rudarsko geološkog fakulteta i dopisni član SANU Vladica Cvetković izjavio je u emisiji Studio N1 Live da izmene Zakona o visokom obrazovanju o kojima se raspravlja u Skupštini Srbije predstavljaju “havariju visokog obrazovanja, još jednu u nizu, koja je pripremljena od strane države”.

„Niko od nas koji je pratio čitav ovaj proces koji traje nekoliko meseci nije imao iluziju da će u Skupštini Srbije doći do nekog veleobrta i da će biti drugačije. Čak nismo imali ni očekivanja da će biti ponovljena neka pitanja i neke primedbe koje smo mi kontinuirano ponavljali ovih meseci. Skupština je autentična u primitivizmu i od nje se može očekivati da bude mesto egzekucije, kao što je duže vreme“, smatra Cvetković.

Prema njegovim rečima, on je uradio sve kao pojedinac da bi ukazao na konkretne manjkavosti Zakona o visokom obrazovanju.

„Odbor za visoko obrazovanje SANU poslao je primedbe, a na te primedbe niko nije odgovorio. U jednom mnogo širem frotnu, koji se zove MASA ( Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti), imali smo drugačije istupe. Napravili smo konferenciju za novinare, ali je sve to prošlo bez ikakvog odgovora“, kaže Cvetković i dodaje da je imao slično iskustvo sa donošenjem zakona iz 2017. godine.

Precizira da su loši zakoni zbog toga što ne dotiču nijedan konkretan problem visokog obrazovanja u Srbiji.

„Mi ćemo i dalje polovinu studenata upisivati isključivo da bi profesori imali platu i da bi neki fakulteti postojali, a mnoge od tih diploma će na kraju morati da se realizuju kroz partiju ili prodavanjem vafli u Holandiji. To su generalne posledice“, poručuje Cvetković i dodaje da je ovaj zakonski akt „rezultat potkusurivanja crkve i države“.

On je upozorio da je donošenje zakona iz 2017. godine takođe rađeno na način da se ignorisala akademska zajednica, kao i da su afere poput one u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji posledice takvog donošenja akata.

„Ja sada ne mogu da kažem ko će ostati bez posla u narednih godinu dana, ali može da se desi da neko ostane bez posla. Može da se desi da će stil ponašanja koji će biti ozakonjen za Pravoslavni bogoslovski fakultet, a to je da bez blagoslova nema predavanja, bude raširen još više u ostatku Univerziteta u Beogradu. I do sada smo imali situacije gde su se profesori pojavljivali kao svemoćni i gde su se pitali za sve“, naglašava Cvetković.

Na pitanje zašto je Ministarstvu prosvete sagovornik crkva a ne Univerzitet u Beogradu odgovara: „To je jedno od ključnih pitanja. Prvo, oni sa Univerzitetom kao aktivnim pariticipantom ne bi mogli da izvrše to potkusurivanje između crkve i države na način kakav su zamislili. To bi bilo mnogo komplikovanije, a ovo im je jednostavnije – prelomiti preko kolena. Univerzitet je u međuvremenu formirao Radnu grupu, ona je radila uz par opstrukcija, i odjednom se pojavilo ovo, koje ne ostavlja nikakav prostor za dalju polemiku. Vi ste očito želeli da rešite u bilateralnom odnosu između crkve i države i da vas potpuno nije briga za to kako se prema tome odnosi Unverzitet“.

On u vezi Bogoslovskog fakulteta kaže da “ ne ide to da posebnost određujete sami“.

„To nije dijalog. To je nasilno. To ne može drugačije“, naglašava Cvetković.

On predviđa da će nakon ove izmene Zakona doći do „neke nove havarije“, kao i da najveću odgovornost snose „poslušnici“ iz redova akademske zajednice.

„Dobili smo šta smo zaslužili, kao što je Beogradski univerzitet nedavno i dobio novu upravu koju je zaslužio. To je sve iz iste priče. Biće nam tako sve dok ne bude zaista više onih koji ne pristaju samo da ćute“, zaključio je Cvetković.

Pogledajte kompletno gostovanje Vladice Cvetkovića u emisiji N1 Studio Live: